Pozor na vírus: Ak sa na monitore zjaví výzva na zaplatenie výkupného, je to trójsky koň!

NETKY.SK • 6 Január 2014, 06:47 • 2 min
Pozor na vírus: Ak sa na monitore zjaví výzva na zaplatenie výkupného, je to trójsky koň!

BRATISLAVA - Ak sa na vašom monitore objaví výzva na zaplatenie výkupného a nemáte zálohované dáta, môžete mať podľa odborníka poriadne problémy. Váš počítač zrejme napadol trójsky kôň Cryptolocker 2.0, ktorý zašifroval súbory.

slovakia

left justify in out

V počítači svojej obete vyhľadá konkrétne typy súborov, ktoré zašifruje. Na rozdiel od svojho predchodcu šifruje aj fotky, videá a hudbu. Na infikovanom počítači sa po zašifrovaní zjaví okno s informáciou, že ak chce obeť svoje súbory dešifrovať, musí zaplatiť výkupné.

Vírus sa môže maskovať ako súbor určený na nelegálne "crackovanie" platených programov ako napríklad Microsoft Windows, Microsoft Office, Adobe Photoshop a iné. "Mimo legálneho problému to poukazuje aj na riziká spojené s používaním pirátskeho softvéru," uviedol výskumník škodlivého kódu zo spoločnosti Eset Róbert Lipovský. Táto hrozba sa podľa neho dokáže šíriť aj cez vymeniteľné médiá - napríklad USB kľúče, CD a DVD disky a iné.

Okrem vymáhania finančnej sumy od svojej obete dokáže Cryptolocker 2.0 kradnúť súbory z Bitcoinovej peňaženky a uskutočňovať DDoS útoky na určený server. "Ak si používatelia pravidelne nezálohujú svoje dáta, dokáže táto hrozba svojej obeti narobiť poriadne problémy," uzatvára Lipovský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies