Pozor na slnko, opatrní musíme byť najmä pri deťoch

NETKY.SK • 6 Máj 2019, 09:22 • 2 min
Pozor na slnko, opatrní musíme byť najmä pri deťoch

BRATISLAVA - Pobyt na slnku je dôležitý a nemali by sme ho odopierať ani deťom. Slniť sa však treba s rozumom.

slovakia

left justify in out

Najobozretnejší by sme mali byť pri malých deťoch v kočíkoch. "Malé deti v kočíku by vôbec nemali byť cielene vystavené slnku a ultrafialovému (UV) žiareniu, je lepšie sa s nimi zdržiavať v tieni," uviedol prezident Slovenskej dermatovenerologickej spoločnosti Dušan Buchvald.

 

img

 

Pri väčších deťoch slnko nie je až takým problémom, avšak aj tu je dôležitá opatrnosť. Deti sa môžu bez problémov hrať vonku aj mimo tieňa, no vhodné je to len do 10:30 a následne až popoludní. Napoludnie, keď je slnko najsilnejšie, by sa deti mali pred žiarením chrániť.

 

"Tiež by malo mať optimálne oblečenie, teda predovšetkým chránené tie časti tela, ktoré sú najnáchylnejšie na spálenie, tvár, nos, uši a šiju," tvrdí odborník. "Vhodná je čiapočka alebo klobúk so širšou strechou," doplnil.

 

img

 

Deti majú prirodzene jemnejšiu a svetlejšiu pokožku. Pokiaľ sa ale jedná o naozaj nízky fototyp, je vhodné, aby sme ratolesti chránili pri pobyte na slnku dlhým rukávom aj v teplom počasí. Zanedbávať netreba ani ochranné krémy na opaľovanie. "Dnes už sú dostupné aj textílie nepriepustné pre UV žiarenie a existujú rady 'opaľovacích prípravkov', ktorými je vhodné ošetrovať aj malé deti," vysvetlil Buchvald.

 

Vo všeobecnosti platí, že pri opaľovaní by sa nikdy nemalo stávať, že si pokožku „spálime“ dočervena. Takéto nadmerné dávky UV žiarenia môžu v neskoršom veku viesť k rakovine kože. Treba povedať, že počet takýchto prípadov neustále rastie, a to už aj v prípade malých detí. Odborník zároveň radí, aby sme sa vyhli aj návštevám solárií.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies