Pozor na silvestrovské ohňostroje, môžu poškodiť zaparkované autá

NETKY.SK • 31 December 2017, 09:00 • 2 min
Pozor na silvestrovské ohňostroje, môžu poškodiť zaparkované autá

BRATISLAVA - Každoročne pri lúčení sa so starým rokom a vítaní nového pri ohňostrojoch, ktoré už nerozlučne patria k silvestrovským oslavám, svetlice a rakety poškodia zaparkované autá.

slovakia

left justify in out

"V prípade poškodenia vozidla či už ohňostrojom, alebo vandalizmom, ide o štandardnú poistnú udalosť, ktorú kryje havarijná poistka. Je však potrebné dodržať isté náležitosti a vo väčšine prípadov je potrebná aj spolupráca vodiča," radí technický riaditeľ Business Lease Slovakia Peter Kundlák.

 

Podľa neho v prvom rade je vždy najlepšie, ak majiteľ môže vozidlo ochrániť pred akýmkoľvek rizikom poškodenia. Teda zaparkovať ho počas osláv do garáže, prípadne na iné bezpečné miesto. Ak to nie je možné a k poistnej udalosti dôjde, napríklad k poškodeniu skla, karosérie, pneumatík a podobne, potrebné je nehodu zdokumentovať. "Nehodu je nutné písomne a fotograficky zdokumentovať bez ohľadu na to, či sa vám podarilo identifikovať vinníka, alebo nie," zdôrazňuje Kundlák.

 

Ak je škoda zjavne dôsledkom úmyselného konania cudzej osoby, ide o vandalizmus a je potrebné privolať políciu. V prípade dopravnej nehody alebo škody pri parkovaní je potrebné privolať políciu iba v prípade, ak výška škody zjavne prevyšuje 4000 eur. "Ak si však výškou škody nie ste istý, je lepšie ju privolať, a to bez ohľadu na to, či je vozidlo v osobnom vlastníctve, alebo ide o služobné vozidlo, prípadne o vozidlo, ktoré si vaša firma prenajíma na operatívny lízing. Vodičov inštruujeme k tomu, aby zavolali políciu vždy, keď je predpokladaná škoda vyššia ako 4000 eur alebo ide o zjavné úmyselné poškodenie vozidla. Ak si vodič nie je istý výškou škody, odporúčame privolať políciu. Určite vždy vtedy, ak škodu spôsobil pri prevádzke vozidla niekto jemu," vysvetľuje Kundlák.

 

Poisťovne často v prípade nekompletnej dokumentácie k poistnej udalosti odmietnu poskytnúť poistné plnenie. Zdokumentovanie nehody je tiež nevyhnutné, ak škodu spôsobil sneh zo strechy budovy, ľad, cencúle a podobne a majiteľ vozidla chce, aby spoluúčasť platil vlastník budovy. V takomto prípade je ešte vhodné zabezpečiť si svedkov, ktorí v prípade potreby dosvedčia, že vozidlo sa nachádzalo v momente škody pri predmetnej budove.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies