Pozor na silný vietor a mráz: Výstraha pred nízkymi teplotami a snehovými jazykmi na horách

NETKY.SK • 29 Január 2023, 23:03 • 2 min
Pozor na silný vietor a mráz: Výstraha pred nízkymi teplotami a snehovými jazykmi na horách

V pondelok 30. januára môže silnejšie zafúkať na horách aj na juhozápade Slovenska.

slovakia

left justify in out

Meteorológovia očakávajú výraznejšie sneženie najmä na Kysuciach a Orave. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy pred nočnými nízkymi teplotami až do mínus 15 stupňov Celzia a snehovými jazykmi.

 

Výstraha prvého stupňa pred nízkymi teplotami platí od polnoci do pondelka 8.00 hod. Teplota môže klesnúť na mínus 15 stupňov Celzia v okresoch Liptovský Mikuláš, Poprad, Brezno, Spišská Nová Ves a Rožňava. SHMÚ upozorňuje na potenciálne nebezpečenstvo pre zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. "Očakávaný mráz nie nie je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ale môže spôsobiť poškodenie zdravia," uviedli meteorológovia.

 

Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí v okresoch Bratislava, Pezinok, Senec a na väčšine územia Trnavského kraja. Vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 65 až 75 kilometrov za hodinu. Vietor na horách v polohách približne nad 1500 metrov očakáva SHMÚ od 9.00 hod v okresoch Brezno, Banská Bystrica, Martin, Ružomberok, Žilina, Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad. Vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre pešiu turistiku aj horolezectvo.

Výraznejšie sneženie očakáva SHMÚ v okresoch Žilina, Kysucké Nové Mesto, Čadca, Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies