Pozor na pyrotechniku, môže byť veľmi nebezpečná

NETKY.SK • 31 December 2016, 15:56 • 2 min
Pozor na pyrotechniku, môže byť veľmi nebezpečná

BRATISLAVA - K novoročným oslavám patrí často aj zábavná pyrotechnika. Záchranári však varujú, že môže mať devastačné účinky najmä v prípade detí. Pripomínajú preto, že im do rúk nepatrí a aj dospelí by ju mali používať s rozumom.

slovakia

left justify in out

"Okrem neodborného zaobchádzania zohráva veľkú úlohu pri týchto zraneniach aj zvýšená konzumácia alkoholu. Tá sa niekedy končí i bezvedomím. Stačí pritom nepiť alebo piť s mierou," hovorí Miroslav Nagy, hlavný tréner Falck Academy.

 

V prípade, že už k nešťastiu príde, treba popálené miesto intenzívne chladiť vodou, aspoň 15 minút. "Ak sa poranenie prejaví len sčervenaním, opuchom či menším pľuzgierom, zapamätajte si, že popálenú plochu väčšiu ako dlaň by mal určite vidieť lekár. Pri ťažších popáleninách, keď je koža až zuhoľnatená, prekryte ju sterilným obväzom alebo čistou tkaninou a okamžite volajte záchranku (155 alebo 112)," radí Nagy. Miesto treba chladiť, nesmie sa ničím natierať ani obliepať.

 

Prípadné tržné rany treba najskôr umyť tečúcou vodou, následne prekryť čistou tkaninou alebo obväzom. "Dôležité je zastaviť krvácanie. Pri veľkej rane vyhľadajte odbornú pomoc, lekár rozhodne o ďalšom spôsobe ošetrenia. Nepodceňujte ale ani malú ranu. Môže byť infikovaná a začať hnisať, čo skomplikuje hojenie. Preto je lepšie nechať si ju tiež skontrolovať. V rámci osláv Silvestra a Nového roka sú okrem pyrotechniky nebezpečné aj fľaše. Často dochádza k poraneniu na rozbitom skle. Takúto ranu rovnako ukážte lekárovi. Mohli v nej totiž zostať úlomky skla," vysvetlil Nagy.

 

Veľmi nebezpečná je podľa jeho slov situácia, keď delobuch exploduje v zavretej dlani. Vtedy dochádza k devastačným zraneniam. Človek môže prísť o končatinu alebo jej časť. "V takomto prípade ihneď prekryte ranu rukou, následne tkaninou alebo obväzom. Tlakom sa snažte zastaviť krvácanie. Rovnako je dobré dať končatinu do vyvýšenej polohy nad úroveň srdca a okamžite volať 155 alebo 112. Odtrhnutú časť končatiny zabaľte do niečoho sterilného, prípadne čistej vreckovky, a odovzdajte záchranárom," zhrnul prvú pomoc odborník.

 

Dôsledkom explózie petardy v blízkosti tváre alebo zásahu svetlicou môže byť zase psychický šok, poškodenie či strata sluchu a zraku. Zranený navyše môže vdýchnuť horúci dym či plameň a poškodiť si dýchacie cesty. "Snažte sa ho upokojiť a dostať ho do bezpečnej zóny, aby nebol vystavený ďalším výbuchom. Dôležité je robiť klasických 5 T: ticho, teplo, tekutiny, tíšenie bolesti a zabezpečiť transport. Zranenému nepodávajte žiadne lieky na utíšenie, neviete či nie je na niektorú ich zložku alergický," doplnil Nagy.

 

Aj nadmerné pitie sa môže skončiť tragicky. "Ak postihnutý javí ťažké známky opitosti, je spavý a upadá do bezvedomia, treba privolať záchrannú zdravotnú službu a uložiť ho na bok, aby sa nezadusil zvratkami. Z ľahšej formy otravy alkoholom vás dostane spánok, dostatok tekutín, striedavé sprchovanie studenou a vlažnou vodou, ako aj pohyb na čerstvom vzduchu," uzavrel Nagy.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies