Pozor na psoriázu, za jej vznik môže aj stres

NETKY.SK • 22 Október 2013, 11:21 • 2 min
Pozor na psoriázu, za jej vznik môže aj stres

BRATISLAVA - Popísať, ako vlastne vzniká psoriáza, nie je ľahké, a azda aj preto ju lekári stále nevedia vyliečiť.

slovakia

left justify in out

Chronické autoimunitné ochorenie postihuje na Slovensku asi 100.000 ľudí. Táto choroba postihuje kožu, nechty a kĺby. Súčasná medicína ponúka pacientom liečbu, úplne vyliečenie však nie.
Popísať, ako vlastne vzniká psoriáza, nie je ľahké, a azda aj preto ju lekári stále nevedia vyliečiť. V princípe ide o to, že na určitom mieste sa odrazu koža začne správať, akoby sa cyklus jej obnovy prudko zrýchlil. A bunky, ktoré imunitný systém „považuje za staré“, jednoducho odstraňuje tak, ako sa prirodzene odstraňujú staršie bunky.
„Psoriáza je chronické imunitne podmienené ochorenie, ktoré postihuje kožu, nechty a kĺby. Aj keď sa zatiaľ nedá úplne vyliečiť, dá sa veľmi dobre liečiť a pacienti môžu byť dlhodobo bez prejavov,“ povedala prof. MUDr. Mária Šimaljaková, PhD., prednostka I. Dermatovenerologickej kliniky Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Veľkú úlohu hrá genetika

Ľudská koža je náš najväčší telesný orgán. Koža je veľmi pružná a zároveň pevná. Proces obnovy zdravej kože trvá približne 28 dní, toľko je cyklus života bunky kože. Psoriáza tento proces významne urýchľuje a skracuje na 4 dni. Životný cyklus bunky je teda rýchly, bunka nestihne adekvátne dozrieť, tvorí nedokonalý keratín a pokožka tak šupinatie.

Psoriáza je multifaktoriálne ochorenie, teda na jeho vznik je potrebných viacero podnetov. Psoriáza nie je nákazlivá, ale je dedičná, respektíve genetické predispozície na psoriázu sa prenášajú z rodičov aj na deti.
„Ak trpí psoriázou aspoň jeden z rodičov, pravdepodobnosť vzniku psoriázy u detí je 14 percent, ak majú ochorenie obaja rodičia, pravdepodobnosť sa zvyšuje na 41 percent. Na rozvoj ochorenia ďalej vplýva napríklad stres, vplyvy a znečistenie vonkajšieho prostredia, infekcie a zápaly v organizme, bakteriálne zápaly, ale aj niektoré lieky či vplyv životosprávy,“ vysvetlil prof. MUDr. Juraj Péč, CSc., prednosta Dermatovenerologickej kliniky Fakultnej nemocnice v Martine.

Diagnostika je jednoduchá

Najbežnejšou formou ochorenia je chronická ložisková psoriáza, tvorí asi 80 percent prípadov. Oválne až okrúhle ložiská psoriázy sa nachádzajú vo vlasoch, na lakťoch, kolenách, v krížovej a driekovej oblasti. Hoci sú lokálne, postupne môžu splývať do väčších nepravidelných plôch. Sú červenej farby a kryté často suchými striebristými šupinami.
Tieto ložiská nesvrbia, alebo svrbia len veľmi mierne. Niekedy sa tieto ložiská objavujú aj na nechtoch a kĺboch, zväčša na kĺboch prstov na rukách, alebo na chrbtici a krížovo-panvovom kĺbe. Typickými znakmi na nechtoch sú olejové škvrny, drobné jamky, zhrubnutie a drobenie nechtov.

Psoriáza má typický klinický obraz, skúsenému lekárovi často stačí len to, aby videl poškodené miesta. Jasne ohraničené miesta na lakťoch, kolenách, v krížovej oblasti či vo vlasoch signalizujú, že ide práve o toto ochorenie. Pod odlupujúcimi sa šupinami sa nachádza hladký, lesklý povrch kože, ktorý po miernom poškodení bodkovito krváca.

Aj keď je psoriáza chronické ochorenie a nádej na jej úplné vyliečenie momentálne nie je, prognóza je pre pacienta dobrá. Vďaka súčasným liečebným možnostiam môže pacient žiť plnohodnotný život,“ uzavrela prof. MUDr. Mária Šimaljaková, PhD.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona