Pozor na prehnanú hygienu, nadmerná strerilita môže byť príčinou alergií

NETKY.SK • 29 September 2015, 16:00 • 2 min
Pozor na prehnanú hygienu, nadmerná strerilita môže byť príčinou alergií

BRATISLAVA - Pestované ruky dnes patria už nielen ku kráse ženy, ale aj mužov. Práve ruky sú to, čo o človeku veľa napovie napríklad pri nadväzovaní vzťahov obchodných aj súkromných.

slovakia

left justify in out

Hrozby špinavých rúk

 

Umývanie rúk je súčasťou osobnej hygieny, najmä pred jedením, po použití toalety, ak sú ruky viditeľne znečistené, ale aj po príchode domov zvonku. Špinavé ruky zohrávajú dôležitú úlohu najmä pri šírení hnačkových ochorení, pre ktoré je typická fekálno-orálna cesta prenosu. Mikroorganizmy dokážu prežiť nejaký čas aj vo vonkajšom prostredí ako voda a potraviny, kde sa baktérie dostanú do tráviaceho traktu priamo. Nepriamou cestou do ľudského organizmu je zase kontakt s predmetmi kontaminovanými chorým človekom či konzumáciou stravy, ktorá bola pripravovaná znečistenými rukami.

 

Okrem hnačkových ochorení sú špinavé ruky hrozbou aj pri prenose iných infekčných ochorení, svrab, mrľa, škrkavka alebo chrípka, pri ktorej sa kýchaním, kašľaním a rozprávaním do ovzdušia dostávajú kvapôčky slín a hlienu. Tieto výlučky sa môžu usadiť na predmetoch a kontaminovať ich. K najčastejšie kontaminovaným predmetom patria kľučky na dverách, zábradlia, tyče v mhd, hračky, ale aj počítačová myš a klávesnica.

 

 

Prehnaná hygiena

 

Výhrou nie je ani prehnaná hygiena, pri ktorej najmä používanie alkalických a antibakteriálnych mydiel, znižuje hodnotu pH kože a tým uľahčuje prienik hubovitých mikroorganizmov do kože. Príliš časté umývanie rúk môže spôsobiť odstránenie ochranných vrstiev pokožky, čo zapríčiňuje jej vysušovanie, stenčovanie a postupné praskanie, vďaka čomu do tela ľahšie preniknú mikroorganizmy a chemické látky. Prejavom poškodenej pokožky je začervenalá farba, praskliny a pocit sucha, pálenia.

 

Prirodzenú olejovú vrstvu pokožky tvorí maz, a časté umývanie čistiacimi chemikáliami potláča jej schopnosť zadržiavať vodu. Následkom je vysušenie a popraskanie. Elasticitu kože pomáha udržiavať napríklad avokádový olej a olej z pšeničných klíčkov.

 

Dôležité je aj vysušenie rúk. Napríklad pri používaní textilného uteráka, treba dbať na individualizované používanie. Vlhké uteráky predstavujú vhodné prostredie na rozmnožovanie mikroorganizmov, preto je potrebné ich nie len často vymieňať ale i dôkladne prať pri vysokých teplotách a žehliť. Na verejných miestach sú ideálne jednorazové papierové obrúsky, tkanivové uteráky z valca či sušenie teplým vzduchom.  

 

Príliš strelilné prostredie je hrozbou i pre deti, u ktorých môžu potom ľahšie vznikať alergie. Samozrejme nemá byť dieťa zanedbané a špinavé. Malo by si ale od malička budovať imunitu. Ak totiž v neskoršom veku príde do kontaktu s peľom, zvieracou srsťou či rôznymi baktériami, s ktorými sa organizmus ešte nestretol, oveľa ľahšie u neho prepukne alergia.

 

Lekári varujú pred agresívnymi chemickými prípravkami aj pri intímnej hygiene a to najmä ženy. Kyslé prostredie ženského ohanbia totiž chráni pohlavný orgán pred infekciami. Ak sa kyslosť pošvového prostredia naruší, infekcie a baktérie ľahko spôsobia nepríjemné zápaly. Ženám sa preto odporúčajú neparfumované mydlá či gély.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies