Pozor na nový vírus Cryptolocker: Zašifruje dáta a žiada výkupné!

NETKY.SK • 22 Október 2013, 16:46 • 2 min
Pozor na nový vírus Cryptolocker: Zašifruje dáta a žiada výkupné!

BRATISLAVA - Spoločnosť GFI Software Česká republika a Slovensko varuje pred počítačovým vírusom Cryptolocker, ktorý zašifruje dáta a od užívateľa žiada výkupné.

slovakia

left justify in out

Podľa nej ochrana antivírusom nie je dostačujúca. Spomínaný vírus pomocou asymetrickej šifry zašifruje všetky dokumenty, fotografie a iné dôležité súbory v počítači a následne zobrazí hlásenie, ktoré od užívateľa požaduje 300 eur alebo iný ekvivalent meny. V prípade ak užívateľ zaplatí, získa dešifrovací kľúč.

Podľa spoločnosti použitím asymetrickej šifry dostáva celá udalosť nový rozmer. Ak užívateľ nezaplatí, kľúč, ktorým boli súbory zašifrované, sa automaticky zničí, čím sa dáta definitívne stratia. Rovnako tak, ak útočníka vypátrajú a jeho servery odstavia, užívatelia stratia dáta 

Vírus sa šíri zo zavírených internetových stránok, rovnako tak pomocou e-mailov pričom neustále mení svoj kód. Zálohovanie dát na externý či sieťový disk nie je taktiež účinné, pretože Cryptolocker zašifruje aj tieto zálohy. Ideálnym riešením podľa spoločnosti je online záloha pomocou služieb, ktoré používajú vlastný systém šifrovaných záloh. Užívatelia by sa podľa spoločnosti GFI Software mali vyhnúť otváraniu príloh, ktoré prišli z neznámych zdrojov a surfovaniu po pochybných stránkach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies