Pozor na návykové potraviny, syr má na mozog podobný vplyv ako heroín

NETKY.SK • 25 Január 2016, 17:00 • 2 min
Pozor na návykové potraviny, syr má na mozog podobný vplyv ako heroín

MICHIGAN - Ak si radi pochutnávate na syre, mali by ste spozornieť. Výskumníci z Michiganskej štátnej univerzity zistili, že syry sa môžu stať návykové.

slovakia

left justify in out

Vedci na závislosť od potravín testovali 500 ľudí. Na začiatku vyplnili špeciálny dotazník, v ktorom hodnotili svoju závislosť pri rôznych potravinách. Odpovedali napríklad na otázky, či jedia až dovtedy, kým nepociťujú fyzickú nevoľnosť. Potom účastníci vybrali zo zoznamu 35 potravín tie, ktoré považujú za najnávykovejšie a každú z nich hodnotili podľa toho, aké náročné je pre nich prestať ju jesť.

 

Na vrchole rebríčka návykových jedál sa ocitla pizza. Predbehla aj čokoládu, zemiakové lupienky a rôzne druhy sušienok. Ako vysoko návykové, boli hodnotené aj cheeseburgery a obyčajný syr. To čo robí pizzu tak neodolateľnou, je v prvom rade to, že pizza z fast foodového zariadenia obsahuje rafinované a syntetické látky. Druhý dôvod je, že pizza je obložená vysoko tučným syrom.

 

Podľa autorov štúdie sú jedlá s vysokým obsahom tuku najnávykovejšie. Mnohí ľudia závislosť od jedla podceňujú, avšak u istej skupiny populácie môže naozaj vyvolávať správanie zodpovedajúce ľuďom závislých od návykových látok.


Doktor Neal Barnard z Výboru lekárov pre zodpovednú medicínu už dokonca rozbehol kampaň proti syru. Syr je podľa neho návykový pre obsah bielkoviny kazeín, z ktorej vznikajú látky podobné opiátu morfínu.

 

Tieto látky pôsobia na opiátové receptory v mozgu a vyvolávajú podobné pocity ako dávka heroínu alebo morfínu. Spracovaný syr, ktorý sa používa najmä vo fast foodoch, je zbavený veľkého obsahu vody, a tak sa stáva bohatým zdrojom týchto opiátovych látok.

 

Pre potvrdenie úplnej pravdivosti týchto zistení, je však potrebné uskutočniť ešte ďalšie prieskumy. Faktom je i to, že syr na rozdiel od morfínu obsahuje veľa zdraviu prospešných a výživných látok, všetkého však veľa škodí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies