Pozor na lietajúce kliešte

NETKY.SK • 7 Júl 2017, 10:28 • 2 min
Pozor na lietajúce kliešte

BRATISLAVA - Hovorí sa mu lietajúci kliešť, ale so svojím vzdialeným príbuzným má spoločné len to, že saje krv. Neroznáša nebezpečné choroby, avšak aj tak dokáže potrápiť. Miesto, kde sa prisaje, svrbí aj niekoľko týždňov a môže sa zapáliť.

slovakia

left justify in out

Zapršalo, v lese to vonia po hubách, tak hurá na ne. Okrem komárov a toľko rozšírených kliešťov vám však prechádzku môže znepríjemniť ešte jeden "otravný hmyz" - Kloš jelení. Má zhruba pol centimetra, šesť nožičiek a keď priletí, vyzerá a správa sa ako neškodná mucha. Avšak akonáhle na vás sadne, odhodí krídla a začne sa správať ako kliešť. Lezie po tele a vyberá si miesto, kde sa zahryzne, aby mohol sať krv.

 

Už samotné jeho putovania po pokožke je nepríjemné: šteklí najčastejšie vo vlasoch alebo hustých chlpoch. Keď sa poškriabete, nespadne. Ani to s ním nepohne. Telo má natoľko odolné, že ho neusmrtíte buchnutím ani silnejším privretím. Je potrebné ho doslova rozdrviť medzi prstami alebo nechtami.

 

Traduje sa, že ak na človeku omylom pristane, neprekusne mu kožu, len nepríjemne šteklí. Ovšem posledných päť až desať rokov sa čoraz častejšie stáva, že Kloš úspešne saje aj na človeku alebo psovi. Prečo sa tak deje, sa môžeme len dohadovať. Na vine môže byť dlho pretrvávajúce sucho aj premnoženie diviakov a jeleňov.

 

obrazok

 

Kloš síce neroznáša žiadne nebezpečné choroby, ale miesto prisatia môže byť infikované. Baktériami spôsobená bartonelóza u zdravého človeka prebieha ako veľmi mierna viróza, avšak jedinci so zníženou imunitou môžu reagovať veľmi výrazne. Častejšie bývajú prejavy kožnej tularémie: baktérie vniknú do rany, tá sa zapáli, svrbí a trvá aj niekoľko týždňov, kým sa vred úplne zahojí. Postihnuté môžu byť aj najbližšie uzliny a chorý môže trpieť nevoľnosťou.

 

Vzhľadom k tomu, že Kloš jelení, podobne ako iný hmyz si svoju obeť vyhľadáva na základe vydychovaného oxidu uhličitého, lesníci a skúsení hubári odporúčajú desiatu obohatiť cesnakom. Iní častí návštevníci lesa zase nedajú dopustiť na klinčekový výluh (v deci akéhokoľvek alkoholu, môže byť aj Alpa, necháte týždeň i viac vylúhovať dvadsať kusov korenie klinčekov a používate na potieranie pokožky). Množia sa skúsenosti, že práve jedinci, ktorí aplikovali priemyselne vyrábaný repelent, boli napadnutí oveľa viac. Jediným odporúčaním je teda mechanická zábrana, pokrývka hlavy a čo najväčšia plocha tela zakrytá oblečením, čo napokon najlepšie funguje aj proti naozajstnému kliešťovi všeobecnému.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona