Pozor na lieky, ktoré si veziete do zahraničia. Môžu vás dostať do problémov

NETKY.SK • 5 Júl 2018, 12:00 • 2 min
Pozor na lieky, ktoré si veziete do zahraničia. Môžu vás dostať do problémov

BRATISLAVA - Človeka by len tak nenapadlo, že mu môžu v niektorých krajinách spôsobiť problémy relatívne bežné lieky. Britský denník Daily Mail pred pár dňami informoval o tom, že niektoré lieky na predpis, ale dokonca aj tie voľne predajné vám môžu v určitých krajinách spôsobiť poriadne komplikácie. Vo výnimočných prípadoch by sa mohol ich držiteľ totiž dostať aj za mreže.

slovakia

left justify in out

Britské ministerstvo zahraničia sa rozhodlo vydať pre svojich občanov zoznam liekov, ktoré môžu v určitých krajinách spôsobiť pri colnej kontrole nemalé problémy. A skutočnosťou je, že zatiaľ čo u niektorých liekov na predpis by sa dali problémy asi očakávať, len ťažko by vás asi napadlo, že do Japonska nemôžete priviezť lieky ako Vicks či Sudafed. Dôvod? Obsahujú pseudoefedrín, ktorý je v krajine zakázaný a ľudia ho tam vôbec nemôžu voziť. A to nie je jediný prípad.

 

V Spojených arabských emirátoch vás môžu dostať pre zmenu do problémov lieky na tíšenie bolesti. A nejde napríklad len o kodeín, ale aj lieky, ktoré obsahujú tramadol. V prípade ich odhalenia colníkmi vás môže čakať pokuta či vraj dokonca aj pobyt vo väzení.

 

Tabletky na spanie, antidepresíva rozhodne nevozte bez príslušného potvrdenia od lekára do Singapuru. Aj v Indonézii potom môžu tabletky na spanie či kodeín narobiť problémy, pretože sú v krajine ilegálne.

 

Daily Mail uvádza, že by mali turisti pri ceste do Číny mať vždy potvrdenie od doktora, že sú dané lieky pre ich osobné použitie. V Kostarike potom môžu vyžadovať potvrdenie od lekára, že množstvo liekov, ktoré veziete, je zodpovedajúca dĺžke vášho pobytu v krajine.

 

Vzhľadom k rozdielnosti legislatívnych predpisov vo svete nedisponujeme na SR jednotným zoznamom pre prevážanie liečebných prostriedkov. V tomto ohľade je nutné sa pýtať priamo na konkrétnu krajinu. 

 

Všeobecne je možné pri cestovaní s liečivami odporučiť prevážanie iba ich rozumného množstva zodpovedajúceho osobnej spotrebe a v prípade medikamentov, pri ktorých je dôvodné podozrenie, že môžu byť predmetom záujmu colníkov, napríklad antidepresíva, byť opatrený predpisom od lekára či lekárskou správou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies