Pozor na lavíny: Popoludní bude v najvyšších polohách Tatier zvýšené nebezpečenstvo

NETKY.SK • 1 Február 2014, 09:53 • 2 min
Pozor na lavíny: Popoludní bude v najvyšších polohách Tatier zvýšené nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Ráno bolo na horách takmer všade zamračené, na mnohých miestach bola hmla. Oteplilo sa, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -9° C do 1° C.

slovakia

left justify in out

Fúkal čerstvý až silný vietor prevažne južných smerov s rýchlosťou do 50 km/h., v nárazoch hlavne v Nízkych Tatrách dosahoval silu mohutnej víchrice s rýchlosťou do 110 km/hod. Snehová pokrývka je vplyvom vetra nerovnomerne rozmiestnená. Vo vyšších polohách Tatier sneh z poslednej periody sneženia bol silným vetrom uložený do žľabov a múld prevažne severných až východných orientácií a vytvoril v nich pod hrebnmi nestabilné snehové kliny a vankúše. Hlavne na náveterných svahoch vietor vytvára nebezpečné dosky. Celková výška snehovej pokrývky je premenlivá a na túto ročnú dobu výrazne podpriemerná.

V najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier nad hranicou 1800 m n. m. v poludňajších hodinách pri oteplení hlavne na severných, severovýchodných a východných svahoch vznikne zvýšené lavínové nebezpečenstvo, to znamená 3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. V dopoludňajších hodinách a popoludní pod touto hranicou bude mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň. Vo vyšších polohách Tatier je na tvrdom snehovom podklade nový alebo vetrom previaty sneh, ktorý je nerovnomerne rozmiestený. V žľaboch so severnou, severovýchodnou až východnou orientáciou sú vytvorené menej stabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení obzvlášť na uvedených strmých svahoch. V niektorých prípadoch sú možné stredné lavíny. Veľké spontánne lavíny sa však nepredpokladajú. V Nízkych Tatrách vznikne popoludní mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň, dopoludnia bude len rmalé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň. Snehová pokrývka je tu v polohách do 1800 m n.m. všeobecne dobre spevnená a stabilná. Na týchto strmých svahoch je možné uvoľnenie menších lavín, najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení. Stredné ani veľké spontánne lavíny sa neočakávajú. Malé lavínové nebezpečenstvo trvá aj na južných svahoch v najvyšších polohách Malej Fatry. Vo vysokohorskom teréne Veľkej Fatry v dôsledku veľmi nízkej až nesúvislej snehovej pokrývky lavínové nebezpečenstvo nehrozí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona