Pozor na lavíny: Nebezpečenstvo na horách zotrváva

NETKY.SK • 20 Február 2016, 17:07 • 2 min
Pozor na lavíny: Nebezpečenstvo na horách zotrváva

BRATISLAVA - Tendencia lavínového nebezpečenstva zotrváva, informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej oficiálnej stránke.

slovakia

left justify in out

Tretí stupeň lavínového nebezpečenstva je vo Vysokých Tatrách, v Západných Tatrách a v Malej Fatre. Druhý stupeň platí v Nízkych Tatrách a vo Veľkej Fatre. Vo všetkých týchto oblastiach HZS na nedeľu predpokladá druhý stupeň lavínového nebezpečenstva.


V piatok podľa HZS zasiahol väčšinu slovenských horských oblastí studený front, ktorý so sebou priniesol ochladenie a zrážky. Tie mali najskôr formu dažďa a neskôr snehu. Mohutný vietor nové zrážky prenášal hlavne na južnú a juhovýchodnú záveternú stranu hrebeňov, kde v najvyšších polohách vytvoril nestabilné snehové útvary. "Na mnohých miestach sú vytvorené snehové jazyky alebo sa na náveterných stranách hrebeňov nachádza ľadová vrstva," pripomína HZS.


Horská záchranná služba upozorňuje turistov, aby nepodceňovali lavínové výstrahy a počas plánovania túr sa vopred informovali o podmienkach na oblastných strediskách HZS. Zároveň ľudí upozorňujú aj na to, že už pri prvom stupni lavínového nebezpečenstva môžu byť pádom lavín ohrození.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies