Pozor na kúpu drahokamov v exotickom zahraničí! Môžu vás škaredo podviesť

NETKY.SK • 14 Júl 2017, 13:25 • 2 min
Pozor na kúpu drahokamov v exotickom zahraničí! Môžu vás škaredo podviesť

BRATISLAVA - Spríjemniť si exotickú dovolenku nákupom drahokamu, najmä v mieste ich výskytu, nemusí byť vždy najlepší nápad, varuje Slovenský gemologický inštitút (SGI) v Trenčíne. Inštitút už na svojich zariadeniach indikoval viacero lacných syntetických kameňov kúpených za cenu ako drahé prírodné.

slovakia

left justify in out

Zároveň odhalil prípady ďalšieho sofistikovaného spôsobu podvodných dovolenkových predajov. Ide o „ponuku zdanlivo vysokokvalitných drahých kameňov, pričom v skutočnosti ide o ich takmer bezcenné falzifikáty, vyrobené dômyselnou technológiou úpravy prírodných drahokamov najnižšej kvality, ktoré sú vypĺňané sklom“, informuje SGI. Falošné drahokamy či nimi osadené šperky sa podľa odborníkov na drahé kamene (gemológov) objavujú v širokom okruhu „obľúbených dovolenkových destinácií, kam môžu zavítať aj Slováci. Sú to napríklad Čína, Thajsko, India, Srí Lanka, Dubaj, Brazília či niektoré krajiny afrického kontinentu“, uvádza sa v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytol Marian Bebjak z SGI.

„Uvedeným spôsobom sa upravujú najmä drahokamy viacerých odrôd zo skupiny korundov, medzi najznámejšími z nich sú rubín, ktorý je červenej farby a zafír, ten môže byť takmer všetkých farieb okrem červenej“, cituje tlačová správa Slovenského gemologického inštitútu predsedu inštitútu Martina Mikuša.

 

Ako vysvetľuje Mikuš, „podstata úpravy rubínov spočíva vo vypĺňaní ich fraktúr, teda prasklín sklom s vysokým obsahom oxidov olova, čo je materiál, ktorý sa indexom lomu svetla blíži vlastnostiam uvedenej odrody drahokamu. Efektívne to maskuje chyby v prírodnom kameni nízkej kvality. Výsledkom je extrémne zlepšenie vizuálnej čistoty - kvality týchto drahokamov. Samotný proces úpravy zahrnuje čistenie kyselinou fluorovodíkovou, zahriatie na teplotu 900 až 1 400 °C, nanesenie za pomoci priľnavých olejov prachovej zmesi s prevažujúcim množstvom oxidov olova a opätovné, i opakované, zahrievanie v kontrolovanej atmosfére na teplotu 900 až 1 000°C, pri ktorej sa prach roztaví a premení na sklo. Výsledkom je dokonalá imitácia kvalitného prírodného drahokamu“.

 

Nebezpečenstvo, že turista sa dá zlákať na kúpu takto upraveného kameňa „zvyšuje legislatíva niektorých krajín, umožňujúca vydávať na takto upravované kamene certifikáty ako na pravé“, dodáva predseda SGI.

Slovenský gemologický inštitút založil v roku 2002 renomovaný slovenský gemológ Ivan Mikuš. Inštitút združuje špičkových gemológov ako jediná slovenská znalecká organizácia registrovaná Ministerstvom spravodlivosti SR pre drahé kovy, kamene a šperky. Prevádzkuje laboratórium s medzinárodnou certifikáciou. Inštitút prostredníctvom médií informuje o gemologických aktualitách, pozoruhodnostiach, ale aj prípadných rizikách. Viac o inštitúte možno nájsť na jeho webstránke https://www.gemologia.sk/.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies