Pozor na kožu: Aké kožné choroby vám v lete hrozia?

NETKY.SK • 8 Jún 2018, 18:54 • 2 min
Pozor na kožu: Aké kožné choroby vám v lete hrozia?

BRATISLAVA - V lete je naša koža vystavená nebezpečenstvu a nebavíme sa iba o spálenom chrbte. Niektoré sú ľahko riešiteľné, iné nás môžu pekne potrápiť. Najviac nástrah na nás čaká v lete na kúpaliskách. Ako sa im môžeme vyhnúť?

slovakia

left justify in out

Plesne nechtov a bradavice

 

Na kúpalisku, pri verejnom bazéne alebo v aquaparku sa vždy pohybujte v gumových papučiach alebo žabkách, nikdy nie naboso. Medzi najčastejšie kožné problémy, ktoré si odtiaľ môžete odniesť, patria infekčné choroby. Sú to hlavne vírusové bradavice či mykotické postihnutie nechtov a kože (ľudovo povedané plesne). Udáva sa, že mykotickým postihnutím nechtov trpí až 12 percent populácie, u starších ľudí dokonca 25 až 30 percent. Až trikrát častejšie sú postihnutí diabetici. Účinnou prevenciou týchto problémov je nosenie vlastnej obuvi v tomto prostredí.

 

Najčastejšími pôvodcami postihnutia nechtov sú tzv. Dermatofyty. Menšie postihnutie možno zvládnuť lokálnymi antimykotikami (masti, gély), závažnejšie prípady je potom potrebné riešiť komplexne a liečba je často dlhodobejšieho charakteru.

 

Bodnutie hmyzom

 

Medzi našich spoločníkov pri pobyte kdekoľvek v prírode patria komáre, mušky, ovady, kliešte i osy. Uštipnutie môže u citlivejších jedincov vyvolať výraznú kožnú reakciu v podobe bolestivého opuchu, začervenanej hrče, hrčky alebo pľuzgiere. To si často vyžiada liečbu antihistaminikami (najčastejšie lokálnymi vo forme gélu alebo masti), v ťažších prípadoch je treba aplikovať krémy s kortikoidmi. Dotieravé malé mušky majú napríklad v slinách toxín, ktorého účinok sa prejaví až po 24 hodinách nápadne silnou reakciou na uštipnutie, a to s výrazným začervenaním, opuchom a svrbením.

 

Ešte v horšom prípade môžete prísť po prisatí kliešťa k borelióze. 

 

Čo musíte vedieť o kliešťoch? Má zmysel ich nechať testovať?

 

Impetigo a intertrigo

 

Bakteriálna infekcia kože s názvom impetigo trápi v lete hlavne deti. Ide o častú povrchovú infekciu kože, ktorá je spôsobená streptokokmi či stafylokokmi. Objavuje sa najmä v detských kolektívoch, teda materských školách alebo v prázdninových táboroch.

 

Začína sa prejavovať najprv ako začervenané ložisko, na ktorom vznikajú drobné pľuzgieriky, ktorých obsah sa čoskoro skalí. Následne dochádza k tvorbe medovo žltých chrást. Najčastejšie sa infekcia objaví na tvári, postihnutá môže ale byť akákoľvek časť tela. Ako sa lieči? V miernejších prípadoch postačí lokálna liečba antiseptickými prostriedkami a antibiotickými masťami, u ťažšieho postihnutia sa podávajú antibiotiká celkovo.

 

Ďalším problémom je intertrigo, čiže zapareniny. Vznikajú vplyvom vysokých teplôt a vlhkosti vzduchu v miestach trenia kože a môže to byť skomplikované, napríklad kvasinkovou infekciou. Prejavy sa liečia predovšetkým prípravkami s obsahom oxidu zinočnatého, do miest trenia kože sa aplikujú gázové štvorce, aby sa zamedzilo ďalšiemu treniu pokožky. Ako prevencia sa odporúča udržiavanie týchto partií v suchu, prípadne používanie antibakteriálnych mydiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies