Pozor na kozmetické napodobeniny: Podľa lekárov môžu zanechať trvalé následky

NETKY.SK • 14 Január 2016, 18:33 • 2 min
Pozor na kozmetické napodobeniny: Podľa lekárov môžu zanechať trvalé následky

BRATISLAVA - Napodobeniny sú podľa lekárov problémom aj v estetickej medicíne. Nemajú certifikáciu a môžu spôsobiť zdravotné problémy či zanechať trvalé následky. Ľuďom preto odporúčajú, aby sa im vyhli.

slovakia

left justify in out

"Po ich použití môžu mať silné alergické reakcie a dlhodobé problémy s pokožkou," informovala Adriana Tomeková z dermatologicko-laserovej kliniky. S takýmto problémom má k doktorom chodiť čoraz viac ľudí. Na necertifikované napodobeniny možno podľa Tomekovej naraziť najmä na internete. Upozornila, že hoci obal výrobku môže vyzerať takmer identicky ako originál, zloženie produktu sa mu už nemusí rovnať.

 

Slovenky by si mali dať podľa odborníkov pozor aj napríklad na neregistrované značky výplňových materiálov. Kvalita a ich nezávadnosť tak nie je potvrdená. "Niektoré firmy si, žiaľ, neuvedomujú, že napríklad injektovateľný materiál na báze kyseliny hyalurónovej je zdravotnícky materiál, ktorý je potrebné registrovať na Štátnom ústave pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) a treba doložiť množstvo certifikátov, ktoré potvrdzujú kvalitu výrobku," uviedla Jana Siklienková z firmy špecializujúcej sa na dovoz a distribúciu zdravotníckych pomôcok.

 

Zoznam zaevidovaných zdravotníckych pomôcok možno nájsť v databáze na webovej stránke ŠÚKL. "Filtrovaním na nej možno vyhľadať napríklad aj tie týkajúce sa estetickej medicíny," povedala pre TASR Diana Madarászová zo ŠÚKL. Ústavu v ostatnom čase nenahlásil nik žiadnu nehodu, poruchu či zlyhanie zdravotníckej pomôcky, ktorá sa používa pri estetických zákrokoch.

 

Výplňové materiály, ako kyselina hyalurónová či botulotoxín, by mal aplikovať odborník s dlhoročnou praxou. "Takúto procedúru by nemala vykonávať zdravotná sestra alebo kozmetička. Aplikácia týchto látok do pokožky si vyžaduje odborníka, ktorý dokonale pozná anatómiu tváre," dodala Tomeková.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona