Pozor na kliešte: Vybrať ho treba do 24 hodín

NETKY.SK • 27 Júl 2016, 09:19 • 2 min
Pozor na kliešte: Vybrať ho treba do 24 hodín

BRATISLAVA - Po pobyte v lese treba dávať pozor na kliešte a po príchode domov sa podľa odborníkov radšej skontrolovať.

slovakia

left justify in out

"V prípade, že nájdeme kliešťa, treba ho vybrať čím skôr, najlepšie do 24 hodín," hovorí Elena Lazarová, primárka Oddelenia nemocničnej hygieny a epidemiológie Univerzitnej nemocnice Bratislava.

 

Postup je jednoduchý. "Odporúčame pretrieť postihnuté miesto krémom alebo olejom, aby sme zabránili prívodu vzduchu. Následne po približne desiatich minútach pretrieme miesto handričkou, kedy sa kliešť sám uvoľní. Ak sa tak nestane, treba ho následne vybrať pinzetou," priblížila Lazarová.

 

Dôležité je podľa jej slov skontrolovať, či sa kliešťa podarilo odstrániť celého. "V prípade, ak časť kliešťa zostala v pokožke, odporúčame vyhľadať lekára, ktorý ho odborne odstráni," vysvetlila.

 

Niektoré kliešte prenášajú lymskú boreliózu alebo kliešťovú encefalitídu, príznaky netreba podľa primárky podceňovať. "Ak aj kliešťa odstránime a postihnuté miesto začne červenať, treba vyhľadať odbornú pomoc," upozornila Lazarová. V najhoršom prípade môžu totiž problémy spôsobené kliešťom prerásť pri neliečení do bolesti a opuchov kĺbov, svalov, problémov so srdcom či bezvedomia.

 

V rámci prevencie treba pred odchodom do lesa pamätať na vhodné oblečenie. "Ideálne je, ak má človek pokrytú čo najväčšiu časť tela odevom a na nohách uzavretú obuv. V prípade, že je veľmi teplo, odporúča sa použiť dostatočné množstvo repelentu a vhodnú pokrývku hlavy," ozrejmila Lazarová.

 

Po návrate netreba zabúdať skontrolovať aj psov. "Ak nájdeme na ňom kliešťa, treba ho vybrať štandardným spôsobom ako u človeka, je preňho rovnako nebezpečný a navyše, môže sa preniesť následne na človeka," doplnila.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona