WORCESTER - Spojenie medzi emóciami a jedlo nie je mýtus, tvrdí profesorka preventívnej a behaviorálnej medicíny na University of Massachusetts Medical School vo Worcesteri Sherry L. Pagotová, PhD. ,,Ľudia jedia, aby sa cítili lepšie, takže je tam spojenie,“ dodala.
Nezdravá strava a depresie
Dlhodobé vystavenie nezdravej strave je podľa zistení štúdie z roku 2014 v časopise PLoS One on-line, ktorý sa pozrel na diéty a depresie u 3 663 ľudí rizikovým faktorom pre depresiu. Nezdravú stravu pre účely tejto štúdie predstavovali potraviny s vysokým obsahom cukru a polotovary. ,,Jedným z príznakov k diagnostike depresie je zmena chuti do jedla,“ vysvetľuje riaditeľ psychiatrického výskumu na Zucker Hillside nemocnice v Glen Oaks Dr. Anil Malhotra, MD.
Cukor a potravinárska závislosť
Výskum poukázal aj na prepojenie medzi cukrom a závislosťou na jedle. Napríklad, štúdie z roku 2012 zverejnené v časopise International Journal of Eating Disorders dokazujú, že z 81 obéznych ľudí vyhľadávajúcich liečbu kvôli prejedaniu, 57 percent spĺňalo kritériá pre potravinovú závislosť. Potraviny, na ktorých boli títo ľudia závislí mali vysoký obsah tuku a cukru. "Nie je divu," hovorí Pagotová. ,,Sladkosti a tuky pôsobia na rovnaké mozgové centrá ako iné návykové látky a spôsobujú slasť.“
Prepojenie medzi cukrom a stresom
Stres spôsobuje, že telo sa usiluje prijať rýchle palivo pre nával energie, a vtedy vyvoláva chuť po cukre. ,,To vysvetľuje, prečo mnohí ľudia jedia sladkosti, keď sú v strese,“ hovorí Pagotová. "Učíme ľudí, aby na zníženie stresu, namiesto jedla využívali iné metódy.“ Jedným z najlepších spôsobov, ako znížiť stres, je s cvičenie či pomalé dýchanie. Počas športu sa totiž v tele uvoľňujú endorfíny, ktoré spôsobujú pocit spokojnosti a šťastia.
Cukor a schizofrénia
Mohla by byť vážna duševná porucha ako je schizofrénia, spojená s hladiny cukru v krvi? ,,Diabetes je častejšia u ľudí so schizofréniou,“ hovorí Dr. Malhotra. "Niektoré štúdie naznačujú súvislosť medzi metabolizmom cukrov a schizofréniou. Výsledok síce nie je sto percentne jasný, ale je to možné. "
Napríklad, štúdia v časopise Diabetes Care, ktorá sa zamerala na súvislosť medzi množstvom cukru v krvi a schizofréniou, zistila na vzorke 200 pacientov so schizofréniou, že 7 percent z nich má v krvi vysoký pomer cukru a 14 percent boli diabetici.
Kvalitné stravovanie a duševné zdravie
Výskum na viac ako 4000 študentoch na Novom Zélande zistil, že kvalitná strava bola spojená s lepším duševným zdravým, zatiaľ čo nekvalitná strava spôsobovala zlý duševný stav.
"Spojenie medzi stravou a duševným zdravým pôsobí oboma smermi," hovorí Pagotová. ,,Rovnako ako potraviny pôsobia na psychiku, psychika môže ovplyvňovať výber potravín.“ Preto je dôležité aby sme pri výbere potravín dávali väčší pozor.
,,Jedenie potravín s vysokým obsahom cukru, za účelom úniku zlej nálade sa nazýva emocionálne jedenie,“ vysvetľuje Pagotová. ,,Liekom na stravovanie je vedomý výber správnych potravín. Dôležité je aj naučiť sa jesť pomaly, bez rozptyľovania, a vychutnávať," zdôrazňuje.
Vedomé praktiky počas výskumov dokázali obmedziť záchvatové jedenie či prejedanie. Dlhším žutím sa taktiež z potravy uvoľní viac živín, a cez žľazy v ústnej dutine sa aj rýchlejšie dostanú do obehu v tele.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies