Pozor na hoax o poškodení mozgu pri testovaní na koronavírus, ktorý je opäť v obehu

NETKY.SK • 12 Február 2021, 14:16 • 2 min
Pozor na hoax o poškodení mozgu pri testovaní na koronavírus, ktorý je opäť v obehu

BRATISLAVA - Hoax o poškodení mozgu pri výtere z nosa sa zase šíri. Polícia na to upozorňuje na facebookovej stránke Hoaxy a podvody - Polícia SR.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Polícia musí zasa upozorňovať na hoax propagujúci údajné poškodenie mozgu pri výtere z nosa pri testovaní na koronavírus. Na profile Hoaxy a podvody - Polícia SR na sociálnej sieti polícia upozorňuje na hoax, ktorý je vraj len prezlečený v inom šate, pretože tu už raz bol.  Klamlivý status opätovne zdieľajú tisícky ľudí. "Opäť a zas tu máme hoax, ktorý niekto len trochu pozmenil a znovu ho vypustil do obehu - a ZNOVU ho zdieľajú tisíce ľudí. Povedzte, čo máme s nimi robiť," pýta sa polícia na Facebooku. Na tento hoax už polícia upozorňovala.

 

img

Polícia pripomína stanovisko infektológa Petra Sabaku. Ten zdôrazňuje, že pri vyšetrení na Covid-19 sa skutočne zavádza palička do nosa a to pomerne hlboko, keďže sa musí dosiahnuť zadná stena nosohltana. Pri tom sa na malú štetinku na konci paličky nalepia odumreté bunky sliznice, ktoré obsahujú aj koronavírus. „Štetôčka sa potom odošle do laboratória, kde koronavírus v bunkách hľadajú metódou, ktorá sa označuje ako PCR. Sliznica nosa je veľmi citlivá, preto je vyšetrenie nepríjemné, nie je ale nebezpečné a nezanecháva žiadne následky. Nie je pravda, že by palička mohla pri výtere poškodiť mozog alebo hypofýzu, pretože tie sa nachádzajú až za zadnou stenou nosohltana a sú chránené hrubou kosťou,” uviedol lekár.

Sabaka zdôraznil, že nie je pravda ani to, že by vyšetrenie poškodzovalo takzvanú hematoencefalickú bariéru. „To je bariéra medzi krvnými cievami a mozgovým tkanivom a v nosohltane sa vôbec nenachádza. Nachádza sa v mozgu vo vnútri lebky, kam sa odberové paličky vôbec nedostanú. Nie je pravda, že by bol človek po výtere náchylnejší na choroby, keďže sa pri odbere nijako neporuší žiadna prirodzená ochranná bariéra ani funkcia imunitného systému,” dodal.

 

Súvisiaci článok: Polícia upozornila na tri hoaxy používateľov sociálnych sietí o COVID-19



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona