Pozor na chrápanie! Koronavírus sa počas spánku udomácni v tele rýchlejšie

NETKY.SK • 10 Február 2021, 16:55 • 2 min
Pozor na chrápanie! Koronavírus sa počas spánku udomácni v tele rýchlejšie

V bezpečí nie sme ani počas spánku. Vedci upozorňujú na fakt, že ľudia, ktorí v noci chrápu, sa vystavujú vyššiemu riziku prieniku vírusov hlbšie do dýchacích ciest. Ako je to možné a najmä ako sa môžeme účinne chrániť?

slovakia

left justify in out

Chrápanie je bežný a rozšírený jav, ktorý sa podľa štatistík prejavuje u každého štvrtého človeka. Okrem nepríjemných a otravných zvukov však prináša aj komplikácie, ktoré ohrozujú zdravie. Samotný proces chrápania vzniká v horných dýchacích cestách. Vzduch, ktorý dýchame, sa pohybuje kvôli obmedzenej priechodnosti rýchlejšie, čím sa zvýši tlak v krku a dochádza k vibrovaniu mäkkého podnebia.

 

img

 

Medzi faktory, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť vzniku tohto javu patrí nádcha, alergie, ale aj obezita, keďže tukové tkanivo v tom prípade tlačí na dýchaciu trubicu a opäť dochádza k obmedzenej priechodnosti vzduchu. Dôsledky chrápania vidíme napríklad v podobe zvýšeného krvného tlaku, ale známe je tiež riziko náhlej cievnej mozgovej príhody.

 

K týmto nebezpečným javom sa teraz pridáva riziko zvýšenia komplikácií spôsobených nákazou novým koronavírusom.

 

"Práve počas spánku, keď sa u ľudí objavuje chrápanie či zlé dýchanie, sa vírusy vdychované počas dňa dostávajú nižšie do dýchacích ciest. A práve tam spôsobuje koronavírus najväčšie komplikácie," vraví maďarský virológ a klinický mikrobiológ István Jankovics.

 

 

Ochrana počas celého dňa 

Práve Dr. Jankovics viedol výskumný tím, ktorý prostredníctvom štúdie in-vitro odhalil účinnosť sprejov VIROSTOP v rámci prevencie proti nákaze koronavírusom. Ústne a nosové spreje po aplikovaní vytvárajú na slizniciach bariéru, ktorá čiastočky vírusu zastaví v horných dýchacích cestách. Táto účinná zbraň v boji s baktériami a vírusmi takýmto spôsobom chráni nielen počas dňa, ale aj v spánku.

 

img

 

Za úspechom tejto metódy ochrany sa skrýva príroda. Najdôležitejšou zložkou je výťažok z rastliny Cistus krétsky (Cistus creticus), ktorý nielenže vytvára na sliznici ochrannú bariéru, baktérie a vírusy tiež ničí a zlepšuje fungovanie imunitného systému.

 

"Odporúčame používať spreje aj pred spaním, čím sa odstráni riziko prechodu vírusu hlbšie do dýchacích ciest a chrápanie bude, aspoň z tohto pohľadu, oveľa menej rizikové," uzatvára Dr. Jankovics.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona