Pozor na cestách: Policajná akcia Deň zodpovednosti potrvá na celom Slovensku do utorka

NETKY.SK • 11 September 2015, 16:55 • 2 min
Pozor na cestách: Policajná akcia Deň zodpovednosti potrvá na celom Slovensku do utorka

BRATISLAVA - Slovenské združenie výrobcov piva a sladu spolu s Prezídiom policajného zboru a Oddelením bezpečnosti cestnej premávky ministerstva dopravy pripravili štvrtý ročník osvetovej akcie Deň zodpovednosti.

slovakia

left justify in out

Akcia je zameraná najmä na osvetu mladých vodičov s vodičskou praxou do päť rokov. Na dnešnej tlačovej besede to povedal riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Ján Ignaták. Jedným z cieľov akcie je zvýšiť povedomie o problémoch, ktoré spôsobuje nezodpovedné užívanie alkoholu.
Polícia dnes od 12:00 do 16:00 organizuje preventívnu akciu vo všetkých krajských mestách. Zodpovedných vodičov pritom odmenia balíčkom s alkotesterom, reflexnou páskou a nealkoholickým pivom. Polícia však v súvislosti s touto akciou posilní svoje hliadky na cestách aj ďalšie dni až do utorka 15. septembra, pričom bude kontrolovať vodičov na celom Slovensku.


Vodiči s vodičskou praxou do päť rokov podľa Ignatáka spôsobili až 1 292 z celkového počtu 7 423 tohtoročných dopravných nehôd na Slovensku, čiže približne šestinu z nich. Pri dopravných nehodách so smrteľnými dôsledkami pritom nesú vinu za 25 percent z celkového počtu prípadov. "Takmer každá desiata nehoda na Slovensku je zavinená porušením pravidiel vodičmi pod vplyvom alkoholu," komentoval štatistiky nehodovosti za prvých sedem mesiacov tohto roka Ignaták. Hoci celkový počet dopravných nehôd zavinených pod vplyvom alkoholu na Slovensku klesá, stále vidí veľký priestor na zlepšenie.

 

Špeciálne okuliare simulujúce stav opilosti

img


Problémy s alkoholom za volantom majú podľa policajných štatistík najmä muži, bolo ich až 89,7 percenta. Najvyšší počet opitých vodičov pritom zistili u bratislavských vodičov, a to 16,8 percenta. Najmenej u trenčianskych vodičov, a to 10,3 percenta.


Prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Júlia Hurná dodala, že okrem preventívnej kontrolnej akcie do projektu zapájajú aj niektoré reštaurácie a pohostinstvá, ktoré dostanú jednorazové testery na zistenie prítomnosti alkoholu v dychu.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies