POZOR: Marek Krajčí vyzýva nepoľaviť v zodpovednosti

NETKY.SK • 13 November 2020, 20:44 • 2 min
POZOR: Marek Krajčí vyzýva nepoľaviť v zodpovednosti

Hoci sa udiali dve kolá celoplošného testovania, neprinieslo to až taký pokles šírenia nového koronavírusu, ako by si minister zdravotníctva želal.

slovakia

left justify in out

Marek Krajčí síce zdôrazňuje, že krivka sa zlomila a počty nových prípadov klesajú, ale stále to nie je výsledok, aký si pred zavedením testovania želal. Preto prízvukuje, že naďalej musíme byť v strehu.

 

Vo varovaní nás musí držať aj fakt, že počty ľudí v nemocniciach s ochorením COVID-19 narástli. No nie tak drasticky, ako varovali odborníci. Nemocnice tak už pociťujú, že opatrenia vlády boli úspešné. Dôvod pre optimizmus dáva aj reprodukčné číslo. Z čísla jeden v predchádzajúci týždeň kleslo na 0,7 až 0,9. Krajčí si myslí, že sme na dobrej ceste vírus eliminovať úplne.

 

 

Po rokovaní pandemickej komisie dodal, že teraz sa musia mať na pozore okresy Banská Štiavnica, ktorá bola na tom veľmi dobre. Podobne musí byť v strehu pred možným zvýšením aj okres Krupina či Detva. Kĺzavý medián sa z 2 282 dostal na 2 024. No nie je to až taký dôvod na optimizmus. Nazdáva sa, že ešte nás čaká dlhá cesta k tomu, aby sme si vydýchli.

 

Stále viac je ľudí pripojených na pľúcnu ventiláciu, ale rastie aj počet pacientov na JIS. Vyzýva, aby sme nepoľavovali v opatreniach. „Nebudeme výrazným spôsobom uvoľňovať opatrenia, ale na druhej strane potrebujeme zvoliť optimálnu testovaciu stratégiu,“ vysetlil šéf rezortu zdravotníctva.

 

 

Pandemická komisia rokovala aj o tom, ako sa zmenia parametre pre možné uvoľňovanie. Na spôsob semaforu prejdeme, ak "obsadenosť lôžkového fondu v nemocniciach bude na úrovni menej ako 2-tisíc pacientov“. Podľa Kajčího tiež bude dôležité aj ďalšie kritérium. Priemer ďalších nakazených za týždeň musí byť maximálne 750.

 

Celý semafor prisľúbil ukázať v nasledujúci týždeň. Predseda vlády Igor Matovič povedal, že je to vlastne dobrá správa smerujúca o otváraniu prevádzok. „V podstate to je o 50 % zvýšený limit,“ povedal s tým, že o to jednoduchšia bude teraz cesta k dosiahnutiu hranice na otváranie prevádzok. Pre lepšie zvládnutie koronavírusovej pandémie sú dôležité rúška i dezinfekčné gély. Zohnať si ich môžete aj cez shop.netky.sk.

 

Prečítajte si aj o tom, prečo máme mať dôvod na radosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies