POZOR: Legálne a vysoké dávky nie sú smrteľné!

NETKY.SK • 29 September 2020, 18:14 • 2 min
POZOR: Legálne a vysoké dávky nie sú smrteľné!

Zabite dve muchy jedinou ranou! Tieto veci najviac ubližujú planéte a keď ich urobíme, pomôžeme planéte i nášmu zdraviu.

slovakia

left justify in out

Stačí tak málo a budeme šťastnejší. Zem je tu už mnoho tisícok rokov a ešte dávno predtým, ako ju osídlil najdominantnejší (a, žiaľ, často ekologicky najarogantnejší) jedinec – človek – si žila svojím životom.

 

Ako na hojdačke

Prežívala striedanie glaciálov (dôb ľadových) a interglaciálov, príchod nových tvorov, zánik iných živočíchov. Prešla si dobou ľadovou, ale aj zvyšovaním teploty, no nikdy nebola v takom zlom stave, ako je teraz. Pridali sa totiž k tomu aj zásahy spôsobené ľudskou rukou, planéta trpela hlavne od začiatku priemyselnej revolúcie.

 

Neskoro, ale...

A hoci mnohé veci z minulosti, keď ani ekologické povedomie nebolo najvyššie, sa teraz mení, ale, ako sa hovorí, chytáme mačku za chvost. Boj akoby začal prineskoro. Z médií vidíme množstvo správ o tom, čo všetko chcú elity zaviesť, aké časové limity si pri tom stanovujú a aké ciele v rámci toho chcú dosiahnuť.

 

img

 

Boj každého!

No každému začína byť čím ďalej tým jasnejšie, že nestačia už len deklarácie a pekné slová pred kamerou. A nám všetkým nestačí len sa z týchto slov tešiť, je potrebné pridať ruku k dielu.

 

Jednoduché kroky

Každý z nás môžeme v oblastiach, ktoré planéte škodia najviac, urobiť denno-denne často jednoduché opatrenia. Ak sa pridajú miliardy ľudí, bude to mať silný efekt. No aj ak by to urobilo len promile planéty, tak nepôjde o zanedbateľnú zbytočnosť, ako by to na prvý pohľad mohlo vyzerať.

 

Nakaziť sa zelenou

Príklady totiž tiahnu. Nikdy neviete, kto vo vašom okolí vás vidí pomáhať prírode. Nikdy neviete, či sa nepridá na ďalší deň aj on. A nemôžete tušiť ani to, či sa počas večere nerozpráva so svojou rodinou práve o vašich dobrých skutkoch. Nakaziť sa ekologickým povedomím sa dá.

 

 

Hormóny šťastia

V neposlednom rade však aj to málo, ktoré pre prírodu my ako jedinci urobíme, pomôže aj nám. Budeme mať dobrý pocit z dobre vykonanej práce, pocit vyššej dôležitosti, dáme si do tela hormóny šťastia, ktoré zlepšujú našu nápadu. Vykonávanie pomoci prostrediu tak môže pomôcť k lepšej pohode, čo sa môže odraziť aj na prevencii pred rôznymi chorobami.

 

Naše jednoduché kroky

A čo všetko môžeme robiť, aby sme mali takýto pokoj spôsobený hormónmi šťastia? V neposlednom rade tiež skrášlime naše okolie. Napríklad zdvihnúť papierik zo zeme. Niekto ho tam dal možno úmyselne, ale možno mu len vypadol. Malé zohnutie nám neublíži, je to malá rozcvička. Istý muž si stanovil, že na každom mieste, na ktoré príde, zodvihne aspoň jeden papierik zo zeme.  Tým, ž cestoval prakticky nepretržite a mnoho rokov, pomohol výrazne.

 

Viacej trieďme

Odhodiť niečo do správneho kontajneru je často len otázkou pár sekúnd. No nie je to len otázka odhodenia odpadu. Preventívne môžeme zabraňovať jeho vzniku, a to napríklad tým, že si kúpime prostriedok bez obalu. Čoraz modernejšie je napríklad pracie prostriedky si načapovať do vlastných nádob a tie si uschovávať. Dôležité je kupovať prostriedky, ktoré sú šetrnejšie k prírode.

 

 

Menej spotreby

Zníženie spotreby je tiež jedným z faktorov, ktorým prispievame k pomoci životnému prostrediu. Odpad mnohokrát vzniká nezmyselnou spotrebou, keď si kúpime niečo, čo až tak nepotrebujeme. Snažme sa kupovať produkty, ktoré sú balené šetrnejšie k životnému prostrediu, napríklad do recyklovaného papiera, lebo aj tým výrazne pomáhame.

 

Rozdávajme, predávajme

Darujme staré veci, ktoré už nepotrebujeme, niekomu, komu sa zídu. Čoraz častejšie vidieť na uliciach nepekný pohľad, keď sú pri kontajneri odhodené knihy. Darujme ich hnihomoľom, alebo predajme do antikvariátov, prípadne darujme do pouličných búdok. Tam sú chránené pred dažďom, mnohých potešia a ušetria miesto na preplnených smetiskách. A taktiež kupujme veci z druhej ruky, aspoň také, ktoré nemusíme mať nové.

 

 

Menej PHM

Snažme sa obmedzovať cestovanie autom, nahraďme ho cestovaním pešo, alebo mestskou hromadnou dopravou, má to svoje čaro. A keď už musíme autom, nemajme zbytočne zapnutý motor, ak to nie je nevyhnutné. Taktiež vypínajme svetlá vtedy, keď nešoférujeme, lebo aj výroba žiaroviek je záťaž pre prírodu. Nepáľme zbytočne elektrickú energiu, za jej výrobou je aj ekologická stopa. Šetrime pitnú vodu, zachytávajme napríklad dažďovu a splachujme inak, než pitnou vodou.

 

Netrápiť zvieratá

Mnohé kroky sú veľmi jednoduché. Spotrebitelia majú veľkú moc a už dlho mnoho ľudí odmietalo kupovať napr. kozmetiku, ktorú testovali na zvieratách. A ak aj dnes chcete mať istotu, že kozmetickým prípravkom netrápili zviera, tak si môžete všímať Leaping Bunny, teda „skákajúceho králika“ na kozmetike. Moc spotrebiteľov je veľmi veľká, mnoho firiem môže od spôsobovania zla voči prírode odradiť aj zhoršený dopyt po ich produktoch, čo môže mať lepší dopad, než zákazy.

 

Budete v šoku. Prečítajte si aj, čo všetko aktivisti nachádzajú v prírode.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies