Pozor: Čas na výmenu 20-korunových českých bankoviek a 50-haliernikov sa kráti!

NETKY.SK • 18 August 2014, 16:05 • 2 min
Pozor: Čas na výmenu 20-korunových českých bankoviek a 50-haliernikov sa kráti!

PRAHA - Na výmenu českých 50-haliernikov a papierových 20-korunových bankoviek už zostávajú posledné dva týždne, potom sa z nich stanú bezcenné zdrapy papiera a hliníkové pliešky.

slovakia

left justify in out

Peniaze sa dajú vymeniť do konca augusta v niektorej z pobočiek Českej národnej banky (ČNB), konštatujú na svojej internetovej stránke iDNES.cz pražské noviny Mladá fronta Dnes.
     

Podľa odhadu ČNB v obehu sú tieto platidlá v hodnote viac ako 250 miliónov Kč (8,96 milióna eur). Ale veľa Čechov má doma zapadnuté oveľa väčšie množstvo týchto peňazí, no do centrálnej banky sa rozhodne nehrnú.
     

"Vzhľadom na počet doteraz vrátených peňazí ide skôr o malý objem výmen," oznámila Česká národná banka. V obehu je stále 365 miliónov päťdesiatnikov, na každého teda pripadá 36 kusov. Papierových 20-korunáčok je v obehu už zhruba päť rokov stále 5,2 milióna kusov. Dá sa predpokladať, že veľká časť z nich bude znehodnotená. 
     

Všetky peniaze čaká rovnaký osud. Bankovky sa na špeciálnych zariadeniach rozrežú na papierovú drvinu, 50-halierniky sa predajú ako hliník bez toho, aby ich bolo nutné predtým ničiť. 
     

Platnosť 50-haliernikov a 20-korunáčok skončila už v auguste 2008. Zhruba rok pred tým vypršal čas na výmenu 10- a 20-haliernikov. 
     

V marci 2011 skončila zatiaľ ako posledná platnosť papierovej 50-korunáčky s portrétom Anežky Českej. Čas na výmenu platidla je do 31. marca 2017. V obehu ich zatiaľ koluje 11,8 milióna kusov za 588 miliónov Kč. 
     

Ďalšie zmeny v bankovkách a minciach ČNB nechystá. "Domnievame sa, že v sústave českých platidiel je teraz dosiahnutá vhodná kombinácia mincí a bankoviek a nepredpokladáme, že by sa v nasledujúcich rokoch menila. Neuvažujeme o ukončení platnosti žiadnej bankovky ani o vydaní obežnej mince novej nominálnej hodnoty," uviedla ČNB.
     

(1 EUR = 27,900 CZK)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies