Pozor: Autobusy a vlaky menia od nedele 15. decembra cestovné poriadky!

NETKY.SK • 14 December 2013, 08:52 • 2 min
Pozor: Autobusy a vlaky menia od nedele 15. decembra cestovné poriadky!

BRATISLAVA – Cestovné poriadky autobusov a vlakov sa od nedele 15. decembra upravia. Dopravcovia pristupujú k pravidelnej každoročnej zmene odchodov či príchodov autobusových a železničných spojov.

slovakia

left justify in out

Ľudia by si preto mali skontrolovať, či zmeny postihli aj linky, ktoré využívajú. V prípade vlakových spojov zvyšuje štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) po prvý raz po rokoch počet vlakov, ktoré vypraví na koľajnice. V priemere by malo v roku 2014 denne jazdiť o sedem vlakov viac ako v tomto roku. Celkovo tak dopravca počas dňa vypraví 1417 vlakov.

Posilniť by sa mali najmä rýchliky a regionálne vlaky. Najvýraznejšie sa zahustí doprava na úsekoch z Bardejova po Prešov, či z Košíc po Čiernu nad Tisou, tiež po Poprad a Lipany. Zároveň aj z Nového Mesta nad Váhom po Žilinu, z Nových Zámkov do Zvolena, ale aj z Topoľčian do Prievidze, alebo z Trnavy do Galanty.

Nové spoje majú napríklad zlepšiť nadväznosť spojov v Žilinskom kraji. Priemerný čas v dôležitých prestupných smeroch v mestách Čadca, Žilina, Vrútky a Kraľovany by sa mal skrátiť na 11 minút. Zároveň sa zlepší vzájomné previazanie spojov aj na východe Slovenska a spoj pribudne napríklad na trase z Prešova do Lipian.

Podobne sa zmeny týkajú aj prímestských a diaľkových autobusových spojov. Tie prevádzkuje viacero spoločností po celom Slovensku. Napríklad bratislavský Slovak Lines spracoval do upraveného cestovného poriadku 135 požiadaviek od cestujúcej verejnosti či obcí, škôl a závodov.

"Základy zmien tvorili cestovné poriadky vlakov v tých regiónoch, kde sa zabezpečuje prípojová autobusová doprava k vlakom, respektíve od vlakov," priblížila pre TASR hovorkyňa Slovak Lines Eva Vozárová. Napríklad rozšíri sa preprava v prebudovaných termináloch na železničnej stanici v Pezinku a v Senci, a to najmä v pracovných dňoch a v dňoch školského vyučovania. "V Pezinku bude zastavovať na zastávke Pezinok, železničná stanica o 27 autobusových spojov viac ako doteraz, z toho je osem spojov nových," opísala Vozárová.

Boli tiež podľa jej slov vytvorené zastavovania na novovytvorených zastávkach pre regionálnu dopravu. Napríklad v  Bratislave v miestnej časti Vrakuňa sú to zastávky Píniová a Ráztočná. Ďalšou novou zastávkou je napríklad aj Svätý Jur, Kačačnice. Ide o začiatočnú, respektíve konečnú zastávku vo Svätom Juri.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies