POZOR: Aj tieto názvy sú zbraňami polície proti pomyselnej chobotnici rôznych záujmov

NETKY.SK • 5 November 2020, 13:01 • 2 min
POZOR: Aj tieto názvy sú zbraňami polície proti pomyselnej chobotnici rôznych záujmov

Polícia pod novým ministrom vnútra aj týmito akciami úspešne bojuje proti nespravodlivosti.

slovakia

left justify in out

Očistec, Búrka, Víchrica, Plevel, Zeus, Zemepán či Terra – to sú tajné krycie šifry policajných akcií, v ktorých polícia ukázala, že na Slovensku nehrá spravodlivosť vždy len pomyselné druhé husle.

 

Fantázia

Policajní tvorcovia krycích názvov vytvárajú niekedy naozaj zaujímavé názvy svojich operácií. Cieľom je, aby dotyční z možných odpočúvaní nemohli napríklad vybadať, že sa to týka ich.

 

 

Po Jánovi a Martine

Vyzerá to tak, že ľudia, ktorí túžili po spravodlivosti na Slovensku, dostávajú v ostatné dni aj veľa pre nich pozitívnych správ. Po tom, ako vo februári 2018 umrel novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová, sa na Slovensku strhla veľká dávka odhodlania urobiť Slovensko lepším a spravodlivejším miestom pre život.

 

Vlna silných protestov

Po uliciach miest sa strhla vlna protestov, ktorí žiadali napríklad aj odstúpenie vtedajšieho prezidenta policajného zboru Tibora Gašpara, vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka a vtedajšieho premiéra Roberta Fica.

 

Dosiahli odstúpenie

Postupne sa ľudu tieto prosby a žiadosti splnili, aj keď tzv. talianska stopa a zapojenie vládnej strany SMER-SD, ktorá sa aj prostredníctvom talianskej mafie mala podieľať na tomto ohavnom čine, sa nepotvrdila. Robert Fico od médií čakal za tieto mylné informácie ospravedlnenie.

 

 

Threema

Následne sa začalo hovoriť, že za vraždou novinára a jeho snúbenice môže stáť podnikateľ Marián K. Po jeho zadržaní a aj vďaka informáciám z jeho komunikácie prostredníctvom aplikácie Threema sa začala diať celá séria zatýkaní.

 

Opička

Po Marianovi K. si to odniesla bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika J., ktorú mal Marián K. označovať v Threeme ako svoju „opičku“, ktorá mu vraj zariadi veľa vecí a urobí všetko, čo potrebuje.

 

Úvod marca 2020 – Dobytkár

Polícia zasiahla v prípade, kde bolo obvinených až 19 fyzických osôb, 5 právnických osôb. „Všetky osoby obvinené z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Zadokumentovaná výška úplatkov má približnú hodnotu 10 000 000,“ informovala pocícia na sociálnej sieti.

 

 

11. 3. Búrka

Akcia s krycím názvom Búrka bola zameraná proti trinástim sudcom, ktorí mali byť napojení na Mariana K. Napríklad Monika J., Denisa C. či Zuzana M.

 

3. 7. Pokračovanie Dobytkára

NAKA tu pokračovala vo vyšetrovaní prípadu, do ktorého mala byť zapojená Pôdohodpodárska platobná agentúra.

 

14. 9. Plevel

Nasledovalo zatýkanie sudcov v akcii s krycím názvom Plevel, kde si príslušníci NAKA posvietili na údajnú korupciu na žilinských súdoch. Vtedy to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) okomentovala na sociálnej sieti aj takto: „Aj posledné medializované podozrenia z trestnej činnosti sudcov, ktoré viedli k zatýkaniu ukazujú, že reforma justície je potrebná,“ napísala.

 

Polícia mala zasahovať u sudcu Krajského súdu v Žiline Pavla P.  Podľa Aktuality.sk muži zákona zasahovali aj u predsedníčky Krajského súdu Evy K.. Tú podľa Denníka N vtedy aj zadržali a obvinili z korupcie.

 

 

17. 9. Zeus

V tejto akcii nešlo o politikov, no polícia sa aj tu ukázala ako akcieschopná. Policajnou akciou Zeus znemožnili ďalej fungovať veľkým pestovateľom marihuany, aspoň teda podľa množstva zadržaných látok - až 5050 dávok a 1054 kusov rastlín Cannabis indica Lam.

 

19. 10. Zemepán a Terra

Tu išlo o zásah NAKA na východnom Slovensku a týkala sa údajnej korupcie na Slovenskom pozemkovom fonde. Išlo o Svit, Vrbov, Veľkú Lomnicu, Novú Lesnú i Žakovce.

 

28. 10. Víchrica

Následne sa pomyselne pokračovalo v akcii Víchrica. Elitní policajti si tu posvietili na bývalú podpredsedníčku Najvyššieho súdu SR Jarmilu U. a bývalú podpredsedníčku Okresného súdu Bratislava I Katarínu B. Zadržaný bol aj podnikatel Zoroslav K., dávalo sa to do súvislosti práve aj s akciou Búrka.

 

 

5. 11. Očistec

Akcia s krycím názvom Očistec je nateraz najnovšou akciou, ktorú NAKA zrealizovala. Zadržaných v rámci nej je viac ľudí. Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová vysvetlila, že obvinení sú z niektorých trestných činov - napr. korupčné trestné činy a trestný čin zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Pre procesné úkony sa teraz ďalej nemôžu vyjadrovať.

 

Aj exprezident polície

Medzi nimi je aj exprezident polície Tibor G., niekdajší líder NAKA Peter H., exšéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert K., ako aj Bernard S., ktorý bol šéfom Národnej jednotky finančnej polície. Bernard S. pritom má spolupracovať s políciou. Tibor G. dal na Bernarda S. trestné oznámenie pre ”pripravovanú kriminalizáciu” jeho osoby.

 

Najnovšie sa podpredseda parlamentu Juraj Šeliga vyjadril, že vyzýva Roberta Fica, aby vypovedal v tejto veci aj on, lebo Šeliga má presvedčenie, že NAKA pôjde aj po bývalom premiérovi. Pozrite si aj o zásahu v dome bývalého prezidenta polície.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies