Poznávame cisárove nové šaty Radičovej vlády

NETKY.SK • 6 August 2010, 06:27 • 2 min
Poznávame cisárove nové šaty Radičovej vlády

Poznávame cisárove nové šaty Radičovej vlády

slovakia

left justify in out

Za najhoršie od roku vzniku SR považuje poslanec Smeru-SD a bývalý vicepremiér pre menšiny Dušan Čaplovič návrh Programového vyhlásenia vlády SR, o ktorom už tretí deň rokuje parlament. Podľa jeho slov "poznávame cisárove nové šaty vlády Ivety Radičovej".
Čaplovič, ktorý vystúpil na úvod ďalšieho rokovacieho dňa Národnej rady SR, upozornil, že programové vyhlásenie vlády nadväzuje na program vlády Mikuláša Dzurindu s jedinou zmenou, že má "sociálny obal ľúbezných sľubov, nie však kontrolovateľných skutkov". Podľa neho z neho cítiť, že jeho tvorcovia majú "v hlave pokladňu a v srdci kalkulačku."
Opozičného poslanca mrzí tento čisto ekonomický prístup novej pravicovej vlády, pre ktorú sú "čísla všetko a človek nič." Spomenul, že sa z neho vytratil pojem sociálna spravodlivosť. Čaplovič sa domnieva, že program vlády sa vo svojej všeobecnosti zbavil zodpovednosti, a ak niečo konkrétne z tohto materiálu cítiť, je služba "horným desaťtisíc." Podľa neho súčasná vláda sa opäť chopila príležitosti robiť experimenty na úkor občanov.
Podobne ako jeho predchodcovia z opozičného tábora, aj poslanec Smeru-SD označil predložený vládny program za povrchný, nekonzistentný, nejasný, frázovitý a nekontrolovateľný, pričom jednotlivé kapitoly si vzájomne odporujú. Kritike podporil okrem iného oblasť vysokého školstva, vedy či časť venovanú mládeži a športu, ktorá sa podľa neho dostala na okraj záujmu terajšieho kabinetu.
Na jeho vystúpenie reagoval minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS), ktorý síce priznal, že kapitola o mládeži a športe nie je obsiahla, ale, ako spomenul, nemienia ju využiť na to, aby postavili obrovské štadióny, ktoré vysajú rozpočet na dvadsať rokov. Povedal, že ak sa rozhodnú o takýchto investíciách, tak v súťaži a z financií súkromného sektora.
Poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) označil za klamstvo Čaplovičove slová, že predošlá vláda bola dobrá a súčasná je zlá. Svojou socialistickou politikou ste dosiahli zhoršenie postavenia ľudí, vyhlásil.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies