Cenu Slovak Press Photo za celoživotné dielo získal fotograf Peter Procházka

NETKY.SK • 21 Október 2015, 18:44 • 2 min
Cenu Slovak Press Photo za celoživotné dielo získal fotograf Peter Procházka

BRATISLAVA – Víťazi 4. ročníka súťaže Slovak Press Photo sú už známi.

slovakia

left justify in out

Najväčší úspech v súťaži zožal fotograf Robert Tappert, ktorý spolupracuje s agentúrou SITA. Tappert získal najvyššie ocenenie Grand Prix a tiež jednu z troch cien v kategóriách reportáž a portrét. Hlavné ocenenie Grand Prix vyhlásili organizátori súťaže už 18. septembra. Víťazov základných deviatich kategórií a tiež kategórie určenej fotografom zo strednej Európy, ako aj Ceny za celoživotné dielo a nositeľa Grantu Bratislavy dnes o 18:00 slávnostne vyhlásili v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca v Bratislave. Zároveň otvorili výstavu víťazných prác v Starej radnici, Múzeu mesta Bratislavy na Primaciálnom námestí. Výstava potrvá do 30. novembra.


Cenu Slovak Press Photo za celoživotné dielo získal fotograf Peter Procházka. Ukážka prác Petra Procházku je súčasťou výstavy Slovak Press Photo 2015. V kategórii aktualita vyhrali Ivan Kováč a Boris Németh. S fotografiami na tému každodenný život uspeli: Laura Wittek, Tomáš Benedikovič a Kata Sedlak. Za reportáž získali cenu: Juraj Mravec, Robert Tappert, Martin Bandžák a Victor Breiner. Za portrét porota ocenila fotografov: Roberta Tapperta, Maňa Straucha, Martina Bandžáka a Vladimíra Slivku. Kategóriu príroda vyhral Peter Korček. Za športovú fotografiu ceny Slovak Press Photo 2015 získali: Eduard Genserek, Matúš Zajac a Michal Svítok. V kategórii svet umenia bodovala Marta Földešová a v kategórii mladí fotografi do 25 rokov a študenti vyhrala Laura Štrompachová. V kategórii vytvorenej v spolupráci s ministerstvom zahraničných vecí "Slovensko - Bohatstvo v rozmanitosti - Tradícia a súčasnosť" ocenili Zuzanu Horváthovú, Borisa Németha a Petra Korčeka. Najlepšie fotografie z tejto kategórie na budúci rok, keď bude SR predsedať Rade EÚ, predstavia na všetkých zastupiteľských úradoch SR vo svete. V kategórii stredoeurópska fotografia, ktorú otvorili pre zahraničných fotografov z Českej republiky, Poľska, Bieloruska, Ukrajiny, Maďarska a Rakúska, vyhrali: Jana Hunterová, Pavlo Bishko, Serhii Korovainyi, Denis Dziuba, Evgenyi Maloletka a Vladislav Sodel. Grant Bratislavy získala Deana Kolenčíková. V aktuálnom 4. ročníku súťaže pribudla nová medzinárodná kategória, ktorá vznikla v spolupráci s Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS) - Krátke video, a vyhralo v nej video od Tomáša Rafu.


Robert Tappert cenu Grand Prix získal za fotografiu #06 zo série s názvom ID. "Šiel som fotografovať srbsko-maďarskú hranicu, na ktorej ma zaujalo to pozadie. Keď človek vidí v lese vychodené chodníky a vníma tak pozadie toho, kde sa to celé odohráva," objasnil zrod série fotografií nazvanej ID. Tappert na hranici začal zbierať osobné veci utečencov, ktoré vnímal ako veľmi intímne, súkromné. Následne ich začal fotografovať, išlo najmä o portréty z dokumentov či pasov. "Takáto fotografia mi dáva priestor nad vecami rozmýšľať," poznamenal. Výberu poroty a rovnako tak oceneniu sa veľmi teší, pretože najskôr nevedel, či má vôbec svoje fotografie do súťaže poslať.


Do súťaže sa tento rok prihlásilo 191 autorov, o viac ako 1 369 fotografiách rozhodovali dve poroty. Počet zahraničných fotografov sa oproti minulému roku zdvojnásobil. Do kategórie Krátke video poslali autori 14 videí. Sedemčlenná odborná porota profesionálnych fotografov a pedagógov pracovala v zložení: Stanley Greene (USA), Alexander Chekmenev (Ukrajina), Vasili Prudnikov (Bielorusko), Jindřich Štreit a Roman Vondrouš z Českej republiky a zo Slovenska Jana Hojstričová a Judita Csaderová. Videopráce posudzovala trojčlenná porota, v ktorej boli režisér a kameraman Pavol Barabáš (SR), riaditeľ spravodajstva Českej televízie Zdeněk Šámal (ČR) a slovenský kameraman Tomáš Stanek. Fotografie sa posudzovali anonymne v tlačenej forme. Fotografie v kategórii stredoeurópska fotografia sa premietali.


Od dnešného večera môže verejnosť hlasovať za najlepšiu samostatnú fotografiu, sériu, prípadne video vyplnením hlasovacieho lístka počas návštevy výstavy alebo online prostredníctvom webstránky https://www.slovak-press-photo.sk. Autor diela s najvyšším počtom hlasov získa Cenu diváka a ocenia aj jedného z hlasujúcich.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona