Poznáme trendy, ktoré budú hýbať biznisom v roku 2018! Ak podnikáte, toto sa vám môže zísť

NETKY.SK • 1 Január 2018, 09:00 • 2 min
Poznáme trendy, ktoré budú hýbať biznisom v roku 2018! Ak podnikáte, toto sa vám môže zísť

BRATISLAVA – Veľa sa o nej hovorí a podľa prognóz, sa ešte len bude. Digitálna transformácia firiem udáva tempo v konkurenčnom boji a ukazuje sa, že len tí, ktorí prejdú technologickou premenou, budú miešať karty na trhu. Využívať by pri tom mali aj možnosti umelej inteligencie, nové obchodné modely či ľudské zdroje v podobe IT špecialistov.

slovakia

left justify in out

Popredné svetové spoločnosti poskytujúce služby v oblasti IT majú jasnú predstavu o kľúčových trendoch, ktoré budú formovať technológie v podnikoch v roku 2018. „Pre podniky, ktoré chcú prosperovať v novom digitálnom svete, bude rok 2018 rokom transformácie,“ zhodnotil Dan Hushon, senior vice president a chief technology office v DXC Technology.

 

„Čoraz viac spoločností pripravuje alebo aplikuje svoju digitálnu stratégiu a dobrá správa je, že technológie a platformy, na ktorých fungujú, sú čoraz dômyselnejšie a adaptabilnejšie a firmy si ich môžu dať ušiť doslova na mieru,“ uviedol Hushon.

 

To sa začína prejavovať už aj na Slovensku. Z nedávneho prieskumu „Digitálna transformácia na Slovensku“ vyplynulo , že viac ako polovica (58 %) podnikov už prešla transformáciou a tretina ju plánuje zrealizovať v nasledujúcom roku. ,,Z našich skúseností však vieme, že niektoré podniky považujú za digitálnu transformáciu aj také procesy, ktoré ňou nie sú. Napríklad prechod z papierovej komunikácie na digitálnu,“ poznamenal Zdenko Böhmer, generálny riaditeľ DXC Technology na Slovensku.

 

Podľa Hushona, v roku 2018 bude v biznise dominovať nasledujúcich 6 trendov:

 

1. Vznik nových obchodných modelov založených na IT platformách

Prechod na zdieľané informačné platformy umožní spoločnostiam rýchlejšie reagovať na zmeny na trhu, byť produktívnejšie a rozhodovať sa informovanejšie. Dokážu totiž spracovať rozsiahle analýzy, sledovať tok informácií v podniku a vytvárať dynamické prostredie pre hosting produktov a služieb.

 

Nové platformy umožnia spoločnostiam presunúť úsilie o úpravy z infraštruktúry na špičkové aplikácie a vylepšiť tak používateľský zážitok pre zákazníkov. Tieto platformy neposkytnú iba základ na vylepšenie procesov, ale aj telemetriu a štatistiky. U tých, čo sa rýchlo adaptujú, sa to môže odzrkadliť v dvojnásobnom až päťnásobnom zrýchlení biznisu.

 

2. Bitka o digitálne talenty

Technologické zmeny v podnikoch sa prejavujú aj na dopyte po digitálnych zručnostiach zamestnancov, či už ide o prevádzku počítačov alebo o integráciu, analýzu a riadenie informácií. V Európe v súčasnosti chýba viac ako 800 000 a na Slovensku 10 000 IT špecialistov.

 

Aby však firmy maximalizovali svoj výkon napriek obmedzenému počtu špecialistov, budú sa musieť naučiť distribuovať prácu cez platformy s využitím machine learningu, inteligentnej automatizácie či iných nástrojov. Na vzostupe sú aj techniky ako crowdsourcing, najímanie si kompletných tímov, inkubátory a strategické akvizície talentov cez „acquihires“. Budú to ,,IT talenty“, ktoré rozhodnú o tom, kto vyhrá a kto stratí v nasledujúcom desaťročí.

 

3. Biznis podporený číslami: podniky prestanú hádať, začnú využívať dáta naplno

Podnikatelia sú si zajedno v tom, že umelá inteligencia je zárukou úspechu. V roku 2018 budú firmy využívať ,,digitálne systémy“ na ,,kvantifikáciu podnikania“. Pokročilé techniky strojového učenia im umožnia, aby sa lepšie rozhodovali s menším počtom údajov. Práve v zbere a vyhodnocovaní dát vidia významný prínos celkovej digitálnej transformácie aj takmer dve tretiny (64 %) slovenských firiem.

 

img

 

4. Zvyšovanie kybernetickej odolnosti

Podniky sa budú zameriavať na to, aby sa ochránili voči hrozbám kyber útokov plánovaním a praktickými testami, ale aj pred potenciálnymi hrozbami, ako sú prírodné katastrofy či ľudské zlyhania. Cieľom je neustále zdokonaľovanie, aby takéto udalosti zanechali čo najmenšie stopy.

 

Aj viac ako tri tretiny (76 %) slovenských firiem vníma bezpečnosť podniku a dát ako top prioritu a digitálnu transformáciu považujú za záruku bezpečnosti a ochrany pred digitálnymi rizikami. Je to zaujímavý pohľad, keďže v skutočnosti bezpečnosť podniku nie je hlavným cieľom digitálnej transformácie, ale skôr jej vedľajším účinkom.

 

5. Rozšírenie podnikania do digitálu

Prechod na digitálne podnikanie ponúkne firmám bohaté informačné zázemie, na ktorom môžu budovať svoj ďalší biznis. Vďaka technológiám môžu využívať rozsah týchto informácií naprieč celou firemnou štruktúrou, čo im pomôže pri hľadaní nových trhov a zákazníkov.

 

Kľúčom ku konkurenčnej výhode tak bude fungovanie obchodných stratégií na báze digitálneho podnikania a z toho vyplývajúceho prirodzeného toku informácií. Pre správny výber vhodných digitálnych nástrojov je však potrebné zabezpečiť aj strategickú ,,spätnú väzbu”, ktorá bude zbierať dáta zo všetkých segmentov podnikania (ako napríklad marketing, výroba, logistika) .

 

6. Chytrejšia a využiteľnejšia umelá inteligencia

Podniky, ktoré využívajú umelú inteligenciu, budú mať esá v rukávoch. Medzi príklady týchto pokrokov patrí dnes IoT, informačné systémy pre zamestnancov, automatické generovanie obsahu, rozpoznávanie a zachytenie obrazu. Hlavne v prípade umelej inteligencie bude platiť, že to, čo sme považovali za sci-fi, sa stáva realitou.

 

„Transformácia na digitálny podnik znamená vniesť informácie do každej interakcie s klientom, partnerom, zamestnancom a procesom,“ uzatvára Hushon. „Digitálne podniky využívajú informácie na uskutočnenie informovaných rozhodnutí spôsobom, aký doteraz nebol možný – na tromfnutie konkurencie plánovaním a realizáciou. Tieto technologické trendy pre rok 2018 podčiarkujú jeden kritický koncept: spoločnosti uspejú iba cez dlhodobé inovácie.“

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies