Poznáme termín oficiálneho zrušenia striedania času, tento dátum bude zlomový

NETKY.SK • 6 Marec 2019, 11:17 • 2 min
Poznáme termín oficiálneho zrušenia striedania času, tento dátum bude zlomový

Striedanie letného a zimného času vnímajú obyvatelia Európy ako príťaž, preto zrejme čoskoro dôjde k jeho definitívnemu zrušeniu.

slovakia

left justify in out

Prieskum z minulého roka ukázal, že Európania majú so zmenami času problémy a väčšina z nich (až 84 percent) si želá zrušenie tohto systému, ktorého úlohou je šetrenie energie. Viacerí odborníci však tvrdia, že reálne k výrazným úsporám energie nedochádza, naopak, takéto zmeny narúšajú biorytmus človeka, čo môže spôsobiť i vážnejšie zdravotné problémy.

 

img

 

V reakcii na výsledky tohto prieskumu sa Európska komisia v septembri 2018 dohodla, že by si jednotlivé členské štáty mali do konca marca 2019 premyslieť, či chcú zaviesť permanentný letný alebo zimný čas. Rakúsko však namietalo, že by tak mohlo dôjsť k názorovému rozkolu a navrhli iný dátum, konkrétne rok 2021.

 

Členské štáty, ktoré sa rozhodnú pre trvalé zavedenie letného času si tak poslednýkrát prestavia hodiny zo soboty na nedeľu koncom marca 2021 a štáty preferujúce zimný čas tak urobia poslednú októbrovú nedeľu roku 2021.

 

img

 

Výbor EP pre dopravu však apeluje na európske štáty, aby sa pokúsili dospieť k nejakému spoločnému rozhodnutiu, nakoľko rôzne časy v jednotlivých štátoch by tak mohli spôsobiť komplikácie v logistike, čo by sa mohlo podpísať pod problémy na trhu v rámci EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies