Poznáme laureátov Ceny ministra kultúry za rok 2016

NETKY.SK • 25 Apríl 2017, 16:27 • 2 min
Poznáme laureátov Ceny ministra kultúry za rok 2016

BRATISLAVA – Osobnosti slovenskej kultúry dnes ocenil minister kultúry Marek Maďarič. Ako agentúru SITA informoval referát styku s médiami MK SR, na slávnosti v bratislavskom sídle Ministerstva kultúry (MK) SR udelil Ceny ministra kultúry SR v oblastiach profesionálneho umenia za rok 2016 ôsmim tvorcom a šíriteľom slovenského umenia doma i v zahraničí.

slovakia

left justify in out

Laureátmi cien sa stali: literát Anton Hykisch, kostýmová výtvarníčka Ľudmila Várossová, huslista Peter Zajíček, režisér Stanislav Párnický, programový riaditeľ RTVS Tibor Búza, scénograf a kostýmový výtvarník Jozef Ciller, dlhoročná tlačová tajomníčka SND a organizátorka Bratislavských hudobných slávností Izabela Pažítková a galerista Peter Paško.

Cena za celoživotný prínos v oblasti umenia patrí Jozefovi Cillerovi za osobitý vklad a inovatívny prístup v oblasti scénografie, ktorou významne prispel k obohateniu divadelnej, filmovej a televíznej scénografie. Cenu mu udelili s prihliadnutím na jeho dlhoročnú inšpiratívnu a medzinárodne oceňovanú pedagogickú činnosť.

Laureátmi ceny za podporu, prezentáciu a propagáciu umenia sa stali Izabela Pažítková a Peter Paško. Izabelu Pažítkovú minister ocenil za významný prínos pri propagácii a prezentácii umenia a kultúry s prihliadnutím na dlhoročné pôsobenie na poste tlačovej tajomníčky Slovenského národného divadla a hlavnej manažérky medzinárodného hudobného festivalu Bratislavské hudobné slávnosti. Peter Paško získal cenu ministra za ideu založenia súkromnej Galérie Nedbalka v Bratislave. Galéria je nezisková organizácia a verejnosti predstavuje diela najvýznamnejších umelcov tvoriacich na Slovensku od konca 19. storočia až po súčasnosť.

Cenu za výnimočný prínos v oblasti pôvodnej literatúry a prekladovej tvorby získal prozaik, publicista, dramatik, autor literatúry pre deti a mládež a bývalý diplomat Anton Hykisch za román Verte cisárovi. Minister ocenil aj Hykischov mimoriadny tvorivý prínos do slovenskej prózy, v ktorej novou poetikou s nezameniteľným štýlom ovplyvnil niekoľko generácií spisovateľov i čitateľov. Svojou románovou tvorbou zároveň prispel k popularizácii neznámej slovenskej histórie.

Laureátkou ceny za výnimočný prínos v oblasti divadla a tanca sa stala kostýmová výtvarníčka Ľudmila Várossová. Ocenenie jej udelili za výnimočný osobitý vklad do rozvoja kostýmového výtvarníctva na Slovensku a v zahraničí. Pritom vyzdvihli aj Várossovej umelecké spojenie s poprednými režisérmi, ktorého výsledkom sú početné divadelné, televízne a filmové diela s jej nezameniteľným výtvarným rukopisom.

Cenu za výnimočný prínos v oblasti hudby udelil minister kultúry huslistovi, koncertnému majstrovi a pedagógovi Petrovi Zajíčkovi. Vyzdvihol tým Zajíčkov prínos v oživovaní notových hudobných pamiatok z územia Slovenska, jeho dlhoročnú umeleckú činnosť na poste umeleckého vedúceho súboru Musica Aeterna a jeho úlohu umeleckého riaditeľa a organizátora festivalu Dni starej hudby.

Minister odovzdal cenu za výnimočný prínos v oblasti audiovízie dvom osobnostiam - režisérovi Stanislavovi Párnickému a programovému riaditeľovi RTVS Tiborovi Búzovi. Stanislav Párnický ju získal za dlhodobý mimoriadny režijný prínos domácej hranej filmovej a televíznej tvorbe. Minister taktiež ocenil jeho dlhoročné pedagogické pôsobenie, ktorým spoluformoval nové generácie filmových tvorcov. Tibor Búza Cenu ministra kultúry za rok 2016 získal za výrazný osobnostný vklad a prínos k inštitucionálnemu rozvoju Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Búza sa laureátom stal i za stabilizáciu slovenského audiovizuálneho prostredia, a to aj v medzinárodnom producentskom kontexte. Prispel k efektívnej prezentácii audiovizuálnej kultúry na verejnosti, ako aj ku kreatívnemu rozvoju slovenského filmového umenia a animovanej tvorby.

Cena ministra kultúry SR v oblastiach profesionálneho umenia je ocenenie, ktoré minister udeľuje jednotlivcom alebo kolektívom ako prejav ohodnotenia výnimočných umeleckých, tvorivých a interpretačných počinov za predchádzajúci kalendárny rok alebo za dlhodobý alebo celoživotný prínos v jednotlivých oblastiach umenia. Návrh na udelenie ceny predkladajú ministrovi odborné a umelecké inštitúcie, profesijné občianske združenia, či iné neziskové a verejnoprospešné organizácie s pôsobnosťou v danej oblasti, fyzické osoby, orgány štátnej správy a samosprávy, útvary ministerstva, ako aj poradné orgány ministra. Autorom artefaktu Ceny ministra kultúry v oblastiach profesionálneho umenia je sklársky výtvarník Palo Macho.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies