Poznáme finalistov Anasoft litera 2017

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 16:38 • 2 min
Poznáme finalistov Anasoft litera 2017

BRATISLAVA - Desiatku finalistov nominovaných na literárnu cenu Anasoft litera 2017 tvoria Juraj Bindzár (Mlčky a krátko), Zuzana Cigánová (Aksál), Ivana Gibová (Barbora, Boch & Katarzia), Denisa Fulmeková (Konvália), Michal Havran (Analfabet), Jakub Juhás (Novoročný výstup na Jaseninu), Jozef Karika (Trhlina), Silvester Lavrík (Nedeľné šachy s Tisom), Víťo Staviarsky (Rinaldova cesta) a Ondrej Štefánik (Som Paula).

slovakia

left justify in out

O finalistoch v dvanástom ročníku Anasoft litera rozhodla porota v zložení Veronika Rácová, Ivana Hostová, Ján Gavura, Michal Habaj a Pavel Matejovič, ktorí vyberali z 227 kníh, čo je najvyšší počet v histórii udeľovania ceny.

 

"Napriek vysokému počtu hodnotených kníh nebol výber finálovej desiatky vôbec jednoduchý. Pri rozhodovaní zavážila viac kvalita samotného textu ako meno autora/autorky. Ukázalo sa tiež, že dobre napísaná žánrová literatúra môže byť presvedčivejšia ako menej zvládnutý pokus o umelecký text, i keď s vyššími ambíciami. Vydanie niektorých titulov pôsobilo unáhlene a potrebovali by precíznejšiu autorskú a redakčnú prácu," vyjadrila sa k tohtoročnému výberu porota.

Polovicu autorov tvoria nováčikovia, druhú finalisti predchádzajúcich ročníkov a tiež jeden víťaz - Víťo Staviarsky, ktorý získal trofej v roku 2013 za dielo Kale topanky. Tohtoročných finalistov predstavia počas Anasoft litera festu, ktorý sa bude konať od 19. do 25. apríla. Meno víťaza oznámia v septembri. 

Literárnu cenu Anasoft litera udeľujú každoročne za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického literárneho diela autorov, ktorí sú občanmi Slovenskej republiky a ich diela alebo preklady ich diel do slovenského jazyka knižne vydali v predchádzajúcom kalendárnom roku. Dve ocenenia má na konte Pavel Vilikovský, ďalšími laureátmi sú Marek Vadas, Milan Zelinka, Alta Vášová, Stanislav Rakús, Monika Kompaníková, Balla, Veronika Šikulová, Víťo Staviarsky a Peter Macsovszky, ktorého vlani ocenili za knihu Tantalópolis. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona