Pozitívnemu Lévaiovi bliká nádej na Rio, WADA ho môže omilostiť

NETKY.SK • 25 Apríl 2016, 14:12 • 2 min
Pozitívnemu Lévaiovi bliká nádej na Rio, WADA ho môže omilostiť

BRATISLAVA - Slovenskému zápasníkovi Istvánovi Lévaiovi, ktorý mal pozitívny test na meldónium, stále bliká nádej na štart na OH v Riu. Svetová antidopingová agentúra (WADA) by ho totiž mohla vzhľadom na nové pravidlá "omilostiť", keďže reprezentant v grécko-rímskom štýle mal v tele iba nepatrné množstvo zakázanej látky.

slovakia

left justify in out

WADA zaradila meldónium, ktorá zlepšuje prietok krvi a chráni srdce, na zoznam nedovolených podporných prostriedkov od 1. januára 2016. Už vlani v októbri upozorňovala športovcov, aby prestali látku užívať. Napriek tomu ich v meldóniovej sieti uviazli stovky, najmä z Ruska. Svetová antidopingová agentúra následne čelila veľkej kritike za nezvládnutý prechodový systém.

 

Aj po dostatočne skorom vysadení lieku Mildronat totiž zostávajú v tele stopy po meldóniu niekoľko týždňov či dokonca mesiacov, u každého športovca je to individuálne. Preto sa WADA rozhodla pravidlá upraviť a stanovila, že trestať nebude tých "hriešnikov", ktorí mali do 1. marca v tele do 15 mikrogramov látky na jeden mililiter a po prvom marci v tele menej ako 1 mikrogram látky na mililiter. Športovci, ktorých sa to týka, sú aktuálne v procese vyšetrovania.

 

Lévaia pozitívne testovali na mimosúťažných antidopingových kontrolách 22. februára v Dánsku a 4. marca v Komárne. Ako sám uviedol, látku užíval z dôvodu ochrany srdcového svalu, keďže mal predispozíciu k diagnóze, na ktorú umrela jeho matka. Informácia o zaradení látky na listinu zakázaných prostriedkov sa k nemu mala podľa všetkého dostať až v decembri. Majstrovi Európy z Belehradu 2012 tak ušli možno dva rozhodujúce mesiace na vyčistenie organizmu od meldónia. Na základe nových pravidiel by však mohol trestu uniknúť, keďže podľa prezidenta Slovenského zápasníckeho zväzu (SZZ) Františka Lengyela v jeho tele namerali iba 250 nanogramov látky na jeden mililiter. Musí však dokázať, že meldónium nebral po prvom januári.

 

"István nemá pozastavenú činnosť, ale antidopingová agentúra nám odporučila, aby zatiaľ nikde neštartoval, lebo to môže mať pre neho následky," povedal pre TASR František Lengyel.

 

"Dostali sme vyjadrenie, že pokiaľ mu Svetová zápasnícka federácia činnosť nezastaví, Antidopingová agentúra SR to tiež nebude od nás žiadať. Tá prerušila s pánom Lévaiom konanie, je zatiaľ v procese riešenia, respektíve výskumu. Musíme sa teda na neho pozerať, akoby sa v jeho prípade nič nestalo. WADA teraz bude na základe nameraných hodnôt skúmať, či liek užil po, alebo pred prvým januárom. To však bude ťažké dokazovanie, keďže podľa odborníkov sa liek vyvíja päť-šesť rokov a WADA chce urobiť výskum za dva mesiace. Netušíme, ako sa to celé skončí."

 

Čas však neúprosne uteká. V dôsledku vyšetrovania prípadu Lévai neštartoval na uplynulých dvoch kvalifikačných turnajoch, pričom poslednou šancou pre zápasníkov vybojovať si miestenku v Riu bude druhá svetová kvalifikácia, ktorá sa koná v Istanbule už na začiatku mája (6.-8.5.). Je možné, že štvornásobný medailista z ME to "riskne" a napriek nevyjasnenej situácii odletí do Turecka.

 

"Vyjadrenie od antidopingovej agentúry sme dostali iba nedávno. István by už mal problém stihnúť zraziť váhu pred prvou svetovou kvalifikáciou v Ulánbátare, kde teda po dohode s reprezentačným trénerom nevycestoval. Je však šanca, že by sa predstavil na turnaji v Istanbule. Odtiaľ postúpia do Ria najlepší dvaja borci. Veríme, že ak sa nič nezmení a István do Turecka pôjde, tak sa na olympijské hry nominuje. Dvaja konkurenti, s ktorými mal zlú bilanciu, mu totiž ubudli po kvalifikačnom turnaji v Zrenjanine a ďalší traja v Mongolsku," dodal šéf SZZ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies