Pozícu významného obchodného partnera SR postupne preberá Čína

NETKY.SK • 12 August 2010, 07:10 • 2 min
Pozícu významného obchodného partnera SR postupne preberá Čína

Pozícu významného obchodného partnera SR postupne preberá Čína

slovakia

left justify in out

img

Vývoj zahraničného obchodu Slovenska za posledné mesiace naznačuje, že pozíciu významného obchodného partnera krajiny preberá Čína. "Takmer 300-% rast exportu do tejto najľudnatejšej krajiny sveta znamená aj posilňovanie ázijskej pozície na celom vývoze SR. V súčasnosti je jej podiel len na úrovni 5,5 %, ale od roku 2005 sa neustále zvyšuje," konštatoval analytik Tatra banky Boris Fojtík. Vývoz zo Slovenska do Číny rástol dokonca aj v krízovom roku 2009 a svojim objemom už predbehol aj export do USA.
      Podľa dnes zverejnených údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR vzrástlo saldo zahraničného obchodu v 1. polroku 2010 medziročne takmer 3,7-násobne na 838,4 milióna eur. V samotnom júni sa aktívne saldo zahraničného obchodu zvýšilo medziročne o 199,9 milióna eur na 208,2 milióna eur.
      "Vysoký prebytok obchodnej bilancie v júni má na svedomí najmä prudšie spomalenie medziročnej dynamiky dovozov na úroveň 19,8 % z 34,5 % v máji, zatiaľ čo vývozy zmiernili svoj rast na úroveň 25,9 % z 32,1 % v máji," komentoval analytik VÚB banky Martin Lenko. Predpokladá pritom, že rýchly rast priemyselnej produkcie by mal udržať dynamiku rast vývozov a dovozov aj v júli stále na vysokých úrovniach, približne 22 % - 26 %.
      Analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák očakáva, že zahraničný obchod SR za rok 2010 by mal skončiť v prebytku na úrovni 2,1 % z HDP oproti vlaňajším 1,9 %. "Prípadné spomalenie môže prísť najskôr koncom roka, resp. až v budúcom roku. V tom čase sa však už počíta s postupným nábehom novej výroby v automobilovom  aj elektrotechnickom  priemysle, ktorý by mohol slovenské exporty potiahnuť aj nad rámec očakávaného spomalenia," uzavrel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona