Pozíciu v jadre vidím ako cestu, ktorá najefektívnejšie pomôže napredovať v ekonomickom raste i životnej úrovne

NETKY.SK • 30 August 2017, 11:07 • 2 min
Pozíciu v jadre vidím ako cestu, ktorá najefektívnejšie pomôže napredovať v ekonomickom raste i životnej úrovne

BRATISLAVA – Poslankyňa NR SR Katarína Cséfalvayová (Most-Híd) je prekvapená, že debata o tom, či byť v jadre EÚ je vôbec na stole. „Len slepý nevidí, že členstvo v EÚ a účasť na týchto procesoch napomáha slovenskej ekonomike a životnej úrovni ľudí.

slovakia

left justify in out

Slovensko napríklad od vstupu do EÚ do konca roku 2015 získalo z európskeho rozpočtu vyše 18,6 miliardy eur. Ak by sme odpočítali to, čím sme do rozpočtu prispeli, tak čistá finančná pozícia Slovenska voči EÚ bola viac ako 12 miliárd eur,“ povedala .


Poslankyňa sa tiež na Úniu nepozerá cez ružové okuliare a vidí aj jej nedostatky, považuje však za veľmi naivné predstavy, že budeme súčasťou nejakého spoločenstva, ktoré bude na 100 percent realizovať opatrenia len pre náš prospech a my nebudeme musieť robiť žiadne kompromisy ani ústupky.

 

„To jednoducho nejde v žiadnom spoločenstve. Za ešte väčšiu utópiu považujem predstavu, že budeme niekde bokom od integračných procesov, nebodaj sa úplne izolujeme, postavíme si okolo Slovenska plot a všetci tu budeme žiť spokojne, až kým nepomrieme,“ uviedla podpredsedníčka Výboru pre európske záležitosti Katarína Cséfalvayová.

Cséfalvayová upozorňuje, že svet je globalizovaný a globalizuje sa čoraz viac, Slovensko je pritom malou otvorenou ekonomikou, kde 85 % vývozu smeruje na trhy Európskej únie.

 

„Slovensko neleží na ložiskách nerastného bohatstva a geopolitickej stability, naopak, ležíme vo sférach, ktoré by vždy boli predmetom veľmocenských zápasov tak, ako to bolo aj v minulosti. A som preto presvedčená, že vstup do EÚ bol tým najlepším, čo sa nám mohlo stať a vidím naďalej pozíciu v jadre za cestu, ktorá najefektívnejšie pomôže napredovať v ďalšom ekonomickom raste a raste životnej úrovne,“ povedala Cséfalvayová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies