Požiarnici našli v trajekte, kde stále horí, tzv. čiernu skrinku

NETKY.SK • 3 Január 2015, 07:18 • 2 min
Požiarnici našli v trajekte, kde stále horí, tzv. čiernu skrinku

BRINDISI - Talianski požiarnici a vyšetrovatelia vstúpili dnes s plynovými maskami na tvárach na trajekt Norman Atlantic, ktorý zničil požiar a vyniesli von tzv. čiernu skrinku s dátovými údajmi dúfajúc, že im pomôže zistiť, čo požiar spôsobilo.

slovakia

left justify in out

Keďže však v niektorých častiach trajektu ešte stále horí, keď o niekoľko hodín vyšli von, priznali, že musia najmenej o jeden deň odložiť pátranie po prípadných ďalších obetiach námorného nešťastia, v ktorom zomrelo najmenej 11 ľudí. Na trajekt sa pokúsia vrátiť v sobotu, informovala tlačová agentúra AP.

      

Grécko, ktoré trajekt prevádzkovalo, tvrdí, že od nedeľňajšieho vypuknutia požiaru je nezvestných ešte 19 ľudí. Spochybnilo tak tvrdenia Talianska, že nezvestných je oveľa viac. Taliansko uvádza, že z horiaceho trajektu bolo zachránených 477 cestujúcich a členov posádky, poväčšine vrtuľníkmi za vetru o sile víchrice. Obe krajiny sa obávajú, že na spodnej palube trajektu, kde boli zaparkované autá a vznikol požiar, by mohli byť telá ilegálnych imigrantov.

      

Vážne poškodený trajekt dovliekli dnes po 17 hodinách plavby do juhotalianskeho prístavu Brindisi. Trajekt museli priviazať k druhému remorkéru, aby ho stabilizovali. Vyšetrovatelia dnes začali fotografovať a dokumentovať na videozáznam zadymený vnútrajšok trajektu. Prokurátor Ettore Cardinali si po niekoľkohodinovej práci dal dolu plynovú masku a povedal reportérom, že sa jeho tím nedostal na spodnú palubu so zaparkovanými autami. "Z bezpečnostných dôvodov je nemožné vstúpiť dovnútra... Nemôžeme si preto overiť, čo tam je," uviedol.

      

Potvrdil však nález čiernej skrinky a prisľúbil, že preskúmajú jej údaje. Požiarnici sa vyjadrili, že nezačnú pátrať po telách obetí vnútri trajektu, kým nebude oheň úplne uhasený. Odmietli však odhadovať, kedy by to mohlo byť. "Sú tam autá a kamióny a ďalšie veci, ktoré naďalej pomaly horia... a to môže ešte dlho pokračovať," povedal reportérom šéf požiarnikov v Brindisi Michele Angiuli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona