Požiare zo sucha ohrozujú mesto Christchurch na Novom Zélande

NETKY.SK • 15 Február 2017, 09:06 • 2 min
Požiare zo sucha ohrozujú mesto Christchurch na Novom Zélande

WELLINGTON - Z novozélandského mesta Christchurch evakuovali dnes tisícky ľudí pre lesné požiare, ktoré sa vymkli spod kontroly a ohrozujú tamojšie predmestia.

slovakia

left justify in out

Starostka Christchurchu Lianne Dalzielová a starosta neďalekého okresu Selwyn Sam Broughton vyhlásili v tejto časti novozélandského Južného ostrova stav núdze.

 

Podľa Broughtona zhoršuje situáciu prudký vietor a požiare sú tak nepredvídateľné. V celej oblasti panuje posledné tri roky mimoriadne sucho, dodal.

 

Starostka Christchurchu vyhlásila, že požiare sa už netýkajú iba okolitého vidieka, ale stali sa "problémom mesta" a vyžiadali si evakuáciu na predmestiach.

 

V okolí Christchurchu, ktorý je druhým najväčším mestom na Novom Zélande, vietor rozfúkava dym a prach. Obyvatelia sa zhromaždili v evakuačných centrách alebo situáciu prečkávajú u svojich príbuzných.

 

Oheň sa začal šíriť v pondelok a podľa miestnej webovej stránky Stuff je teraz viditeľný aj z vesmíru. Plamene už spálili kroviny a vegetáciu na plochách s rozlohou viac ako 700 hektárov. V zasiahnutej oblasti zhorelo aj niekoľko domov.

 

Na pomoc hasičom vyslala vláda príslušníkov novozélandskej armády s technikou a ďalšie zložky. Nasadenie armády potvrdilo dnes ministerstvo obrany. Okrem inej techniky pri zásahoch využívajú 15 hasičských vrtuľníkov.

 

Úrady v súvislosti s požiarmi dosiaľ potvrdili smrť jedného človeka. Ide o pilota záchranárskeho vrtuľníka, ktorý v utorok havaroval počas hasenia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
pracovnik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies