Požiare v Čile spustošili územia s rozlohou 370-tisíc hektárov

NETKY.SK • 31 Január 2017, 12:01 • 2 min
Požiare v Čile spustošili územia s rozlohou 370-tisíc hektárov

SANTIAGO - Celková rozloha území, ktoré zničila súčasná vlna lesných požiarov v Čile, už dosiahla 370.000 hektárov, čo zodpovedá približne štvornásobku plochy Berlína. Okrem porastov zhorelo aj zhruba 1000 domov a 4000 ľudí prišlo o svoje príbytky, oznámil odbor čilského ministerstva vnútra pre mimoriadne situácie.

slovakia

left justify in out

Najhoršie lesné požiare v dejinách Čile si doteraz vyžiadali životy 11 ľudí. Celkovo proti plameňom zasahuje vyše 4500 čilských hasičov a pomocníkov zo zahraničia. Od pondelka nasadzujú v regióne Bío-Bío ruské hasiace lietadlo typu Iľjušin Il-76, ktorého nádrž na vodu má objem 42.000 litrov.

 

 

Z iniciatívy istej bohatej Čiľanky žijúcej v USA je už niekoľko dní využívané aj najväčšie hasiace lietadlo svet - Boeing 747-400, známy ako Supertanker, s kapacitou 72.000 litrov vody.

Z približne 110 zostávajúcich ohnísk sa už podarilo 54 dostať hasičom pod kontrolu.

 

Čilské orgány v súvislosti s týmito požiarmi zatkli 43 osôb pre podozrenie z podpaľačstva. Hlavnou príčinou šírenia plameňov je však veľké sucho a horúčavy.

 

Rozsah požiarov, ktoré vypukli ešte vlani v novembri, prinútil čilskú prezidentku Michelle Bacheletovú vyhlásiť stav ohrozenia, nasadiť do operácií armádu a požiadať o medzinárodnú pomoc. Požiare boli hlásené z okolia prístavného mesta Valparaíso, metropoly Santiago, ako aj z regiónov O'Higgins, Maule, Bío-Bío, Araucanía a Los Lagos.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies