Požiare naďalej ničia Kaliforniu, obetí pribúda

NETKY.SK • 15 Október 2017, 10:17 • 2 min
Požiare naďalej ničia Kaliforniu, obetí pribúda

LOS ANGELES - Na 38 stúpol počet obetí rozsiahlych lesných požiarov, ktoré vyčíňajú v severnej časti amerického štátu Kalifornia.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na vyhlásenia tamojších predstaviteľov o tom dnes informovala agentúra AP.

 

Bližšie podrobnosti úrady neuviedli. Predpokladá sa, že obeťami sú ľudia, ktorí prišli o život začiatkom týždňa, keď ničivé požiare vypukli, a ich telá sa našli až v sobotu.

 

Záchranári a hasiči v oblasti evidujú do 300 hlásení o nezvestných, podľa agentúry AP však neveria, že by sa počet obetí lesných požiarov k tomuto číslu priblížil. Väčšina hlásení sa týka ľudí, ktorým sa nepodarilo spojiť s príbuznými či priateľmi a oznámiť im, že sú nažive a v bezpečí.

 

Oblasti na severe Kalifornie, kde vyčíňajú lesné požiare, v sobotu navštívil guvernér štátu Kalifornia Jerry Brown a senátorky Dianne Feinsteinová a Kamala Harrisová.

 

Brown označil vyčíňajúce lesné požiare "za jednu z najväčších tragédií, akým Kalifornia vo svojich dejinách čelila".

 

Obyvateľov postihnutých oblastí Brown upozornil, že nebezpečenstvo pretrváva, a vyzval ich, aby poslúchli výzvu na evakuáciu, ak by ju úrady vydali.

 

Odhaduje sa, že pre sériu požiarov v severnej Kalifornii muselo opustiť svoje domovy približne 90.000 obyvateľov. Vyšetrovatelia sa snažia objasniť príčinu vzniku týchto požiarov, ktorou mohlo byť strhnutie či skratovanie elektrických vedení v dôsledku prudkého vetra z noci na minulý pondelok.

 

Dym z lesných požiarov zamoril aj oblasť Sanfranciského zálivu, kde veľké znečistenie ovzdušia spôsobilo prerušenie vyučovania na školách, ako aj meškanie a rušenie letov pre zhoršenú viditeľnosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona