Požiar zničil neobvyklý pamätník venovaný Mussolinimu

NETKY.SK • 26 August 2017, 07:36 • 2 min
Požiar zničil neobvyklý pamätník venovaný Mussolinimu

RÍM - Lesný požiar neďaleko mesta Rieti v strednom Taliansku z veľkej časti zničil neobvyklý pamätník z éry fašizmu, ktorý bol vytvorený na počesť diktátora Benita Mussoliniho.

slovakia

left justify in out

Agentúra DPA v piatok uviedla s odvolaním sa na talianske médiá, že požiar zasiahol skupinu stromov vysadených v roku 1939 na úbočí vrchu Giano tak, aby pri pohľade z diaľky tvorili písmená D,V a X. Zobrazené latinské slovo "dux" znamená v preklade "vodca", teda titul, ktorým sa šéf talianskeho fašistického vedenia nechával oslovovať.

 

Podľa zverejnených údajov plameňom padli za obeť písmená V a X, čo starosta blízkej obce Antrodoco na Facebooku označil za stratu "dôležitej súčasti identity" miestneho obyvateľstva. Pôvodcom lesného požiaru bola údajne osoba, ktorá na úpätí vrchu varila rajčiny v hrnci nad ohniskom.

 

Nápis vytvorený z približne 20.000 pínií bol chránený ako kultúrna pamiatka.

 

Talianska provincia Rieti zápasí toto leto s mnohými lesnými požiarmi, ktoré sú dôsledkom suchého a horúceho počasia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies