Požiar vo Vysokých Tatrách je na mieste, kde zúrila kalamita!

NETKY.SK • 26 Apríl 2013, 11:49 • 2 min
Požiar vo Vysokých Tatrách je na mieste, kde zúrila kalamita!

POPRAD – Lesný požiar vo Vysokých Tatrách, ktorý vznikol vo štvrtok krátko pred 12:00, zasiahol 22 hektárov mladého lesa. Hasičom sa podarilo vo večerných hodinách požiar lokalizovať.

slovakia

left justify in out

Štátne lesy Tatranského národného parku vyčíslili materiálne škody na viac ako 48 000 eur. „Environmentálne škody sú nevyčísliteľné,“ uviedla Lenka Burdová zo Štátnych lesov TANAP-u. Od rána pokračujú práce na likvidácii požiaru. „Hasíme lokálne ohniská vo vnútri požiaroviska,“ informoval riaditeľ popradských hasičov Ondrej Šproch. S požiarom dnes bojuje okolo 50 hasičov s 12 cisternami. Zo vzduchu pomáha hasičom vrtuľník letky ministerstva vnútra. Lesný požiar by chceli hasiči uhasiť ešte dnes. Situáciu im však komplikuje vietor. Okrem hasičov pomáhajú požiar likvidovať aj pracovníci Štátnych lesov TANAP-u.

Obvodný lesný úrad v Poprade vydal ešte vo štvrtok popoludní zákaz vstupu do lesa. Zákaz sa týka všetkých lesných pozemkov na území Tatranského národného parku. Netýka sa značkovaných turistických chodníkov, ktoré sú pre verejnosť prístupné. Lesníci žiadajú návštevníkov Tatranského národného parku o rešpektovanie zákazu vstupu, ako aj zdržania sa akejkoľvek manipulácie s otvoreným ohňom v národnom parku. Riziko vzniku požiaru je podľa Lenky Burdovej v národnom parku aj osem rokov po vetrovej kalamite veľmi vysoké. Dôvodom je najmä veľké množstvo suchého kalamitného dreva v objeme viac ako 600 000 metrov kubických ponechaných ako biomasa. Rizikom je aj viac ako 3 000 hektárov suchého lesa v bezzásahovej zóne, ktoré v posledných piatich rokoch zničil lykožrút. 

Hlásenie o požiari vo Vysokých Tatrách dostali popradskí hasiči vo štvrtok približne o 11:45. Požiar vznikol v lokalite Tri mosty v lesnom poraste pod Starým Smokovcom. Ide o územie, ktoré v roku 2004 zasiahla vetrová kalamita. V lesnom poraste horeli listnaté a ihličnaté stromy z prirodzeného zmladenia a umelej výsadby vo veku do desať rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies