Požiar vo Valparaíse bol zrejme založený úmyselne, jeho uhasenie potrvá

NETKY.SK • 15 Apríl 2014, 10:24 • 2 min
Požiar vo Valparaíse bol zrejme založený úmyselne, jeho uhasenie potrvá

SANTIAGO - Čilské úrady vyjadrili v pondelok domnienku, že požiar voľnej prírody, ktorý zúri od víkendu v prístavnom meste Valparaíso a pripravil o život už najmenej 13 ľudí, bol založený úmyselne a jeho uhasenie by mohlo trvať celé týždne. Do základov zhorelo vyše 2000 domov, v dôsledku čoho zostalo 8000 ľudí bez strechy nad hlavou, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Požiar, rozdúchavaný silný pobrežným vetrom, vypukol v sobotu popoludní na krovinatých pahorkoch mesta v blízkosti mesta, odkiaľ sa postupne rozšíril na viaceré mestské časti. Čilské orgány považujú za "najpravdepodobnejšiu" príčinu jeho vzniku podpaľačstvo. "Bol tam ľudský zásah a na ten sme sa teraz zamerali," uviedol regionálny riaditeľ čilského úradu národnej pohotovosti (Onemi). De la Maza súčasne vyzval obyvateľov, aby pomohli vyšetrovateľom.

 

"Niekto za to musí zaplatiť a my potrebujeme spoluprácu ľudí... Nejde o to, ukázať na niekoho prstom, ale o zodpovedný občiansky postoj. Ľudia musia oznámiť tých, ktorí mestu tak strašne ublížili." Vláda odmietla správa, že požiar mohli zaviniť supy, ak vleteli do drôtov vysokého napätia. "Tam, kde oheň začal, vysoké napätie nie je. A elektrinou zasiahnutý vták nepreletí viac ako 100 metrov," dodal De la Maza.

 

Experti sa vyjadrili, že uhasenie požiaru si môže vyžiadať až 20 dní. "Bude to dlhý proces," vyhlásil šéf operácií Čilských národných lesov. Prezidentka Michelle Bacheletová rokovala v pondelok v Santiagu s ministrami vlády o pomoci pre obete požiaru.

 

"Je to požiar bezprecedentných rozmerov," povedala v televíznom príhovore. Argentína poslala do postihnutej oblasti lietadlá a autá plné potravín a oblečenia. Za pomoci 20 lietadiel s ním bojujú tisíce vojakov, policajtov a požiarnikov. Oheň zachvátili oblasť s rozlohou asi 850 hektárov. Prezidentka vyhlásila stav núdze a zmobilizovala približne 2000 policajtov a vojakov. "Chceme zabrániť rabovaniu," povedala pri návšteve mesta, ktoré leží 112 kilometrov na severozápad od Santiaga.

 

Čilský minister vnútra Rodrigo Peňailillo povedal, že dúfa, že kritickú fázu prekonajú do štvrtka. Historické centrum mesta, ktoré je na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, bolo zatiaľ ušetrené.

 

Guvernér Ricardo Bravo vo vysielaní rozhlasovej stanice Cooperativa uviedol, že ku katastrofe prispelo sucho a silné vetry, ktoré ustavične menia smer.

 

Valparaíso je druhé najväčšie mesto v krajine a najväčší čilský prístav. Sídlo v ňom má parlament krajiny. Pre tisíce farebných domov, naukladaných nepravidelne na svahoch pospájaných mestskými výťahmi, prezývajú toto mesto s 270.000 obyvateľmi "klenotom Pacifiku".




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies