Požiar v kostole v Severnej Karolíne bol podpaľačstvom

NETKY.SK • 25 Jún 2015, 11:01 • 2 min
Požiar v kostole v Severnej Karolíne bol podpaľačstvom

CHARLOTTE - Požiar, ktorý v stredu ráno pohltil kostol prevažne afroamerických veriacich v meste Charlotte v americkom štáte Severná Karolína, bol podpaľačstvom. Informoval o tom dnes vo vyhlásení tamojší hasičský zbor. Požiar v baptistickom kostole na ulici Briar Creek spôsobil podľa odhadov škodu za vyše 250.000 dolárov, uviedli hasiči.

slovakia

left justify in out

"Dokončili sme prácu na mieste a zistili sme, že kostol bol podpálený úmyselne," povedal podľa tlačovej agentúry Reuters vysokopostavený vyšetrovateľ hasičského zboru v Charlotte David Williams. Hasiči dostali oheň pod kontrolu do hodiny a 15 minút, ale jedného hasiča museli odviezť do miestnej nemocnice a ďalšieho ošetrili na mieste, keďže muži bojovali proti plameňom v "extrémnej horúčave a vlhkosti".

 

K požiaru došlo týždeň po tom, čo beloch vošiel do historicky významného afroamerického kostola v Charlestone v susednom štáte Južná Karolína a zabil tam deväť ľudí počas čítania Biblie.

 

Streľba v Charlestone nasledovala po dlhých mesiacoch intenzívnej celospoločenskej diskusie o rasovej otázke v Spojených štátoch, vyvolanej zabitím neozbrojených černošských mužov políciou vo Fergusone, New Yorku, Baltimore a na ďalších miestach v USA.

 

Vyšetrovateľ požiaru v kostole pre noviny Charlotte Observer uviedol, že vyšetrovatelia sa snažia zistiť, či úmyselné podpálenie bolo zločinom z nenávisti.

 

Noviny dodali, že kostol bol pri otvorení v roku 1951 navštevovaný predovšetkým belochmi a mal iný názov, ale neskôr začal slúžiť afroamerickým veriacim, keďže v priebehu posledných desaťročí sa zmenilo demografické zloženie obyvateľstva v oblasti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies