Požiar v knižnici akadémie vied zničil mnohé cenné dokumenty

NETKY.SK • 1 Február 2015, 15:42 • 2 min
Požiar v knižnici akadémie vied zničil mnohé cenné dokumenty

MOSKVA - Veľký požiar v jednej z knižníc Ruskej akadémie vied (RAN) poškodil alebo zničil mnohé cenné dokumenty. V archíve založenom v roku 1918 uchovávali približne desať miliónov diel. Poškodených bolo približne 15 percent z fondu, uviedol predseda RAN Vladimir Fortov pre agentúru Tass.

slovakia

left justify in out

"Je to veľká strata pre vedu, pre nás je to určitý 'Černobyľ', vyhlásil Fortov. Za "katastrofu" označil túto stratu aj jeho zástupca Vladimir Ivanov, píše dnes agentúra DPA.
      

Požiar spôsobil v piatok večer skrat v kancelárskych priestoroch Ústavu vedeckých informácií o spoločenských vedách, jednej z najväčších verejných knižníc v Rusku, nachádzajúcej sa v juhozápadnej časti Moskvy.
      

Proti plameňom bojovalo viac než 25 hodín približne 200 hasičov. Podľa ich hovorcu časť písomností nepoškodil ani tak oheň, ako voda na hasenie. Fortov konštatoval, že modernými metódami sa dajú takéto dokumenty zachrániť.
      

"Obnova bude trvať roky," domnieva sa riaditeľ ústavu Jurij Pivovarov.
      

Pomoc už ponúklo mnoho akadémií v zahraničí, medzi nimi aj napriek aktuálnemu politickému napätiu kolegovia z Ukrajiny. Časť diel v zbierke knižnice, okrem klasikov slovanskej literatúry aj diela z USA či Británie, digitalizovali, podľa predošlého vyjadrenia Pivovarova však ide len o zlomok z fondu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies