VIDEO Nové zistenia: Masívny požiar v Grenfell Tower spôsobila mraznička

NETKY.SK • 23 Jún 2017, 15:19 • 2 min
VIDEO Nové zistenia: Masívny požiar v Grenfell Tower spôsobila mraznička

LONDÝN - Tragédia v londýnskom vežiaku Grenfell Tower sa začala požiarom v mrazničke. Oznámila to dnes londýnska Metropolitná polícia vyšetrujúca okolnosti tohto požiaru a dodala, že vonkajšia izolácia a obloženie odobrané z tejto budovy neprešli testom požiarnej bezpečnosti.

slovakia

left justify in out

Ani jeden z modelov chladničky s mrazničkou od firmy Hotpoint typu FF175BP/H Frost Free Fridge Freezer nebol dosiaľ stiahnutý z trhu, uviedla dnes vyšetrovateľka Fiona McCormacková.

 

Spoločnosť Hotpoint vyrábala tento model v rokoch 2006-2009. Majitelia tohto modelu sa majú prihlásiť výrobcovi. Nepredpokladá sa však, že sa ešte v domácnostiach nachádza veľa funkčných modelov.

 

Metropolitná polícia v tejto súvislosti zvažuje vznesenie obvinení z neúmyselného zabitia, uviedla vyšetrovateľka Fiona McCormacková.

 

"Čo nám bolo teraz povedané (spoločnosťou) Building Research Establishment je, že izolácia a obloženie neprešli žiadnymi bezpečnostnými testami," dodala.

 

Bezpečnostným testovaním neprešlo vonkajšie obloženie ani izolačný materiál, ktorý bol ešte horľavejší. Polícia zároveň zváži, či použitie týchto materiálov nebolo protizákonné.

 

McCormacková ďalej potvrdila, že požiar vypukol v mraziacom boxe chladničky a nebol založený úmyselne.

 

McCormacková tiež zopakovala výzvu, aby sa prihlásil ktokoľvek s informáciami o tom, kto sa ešte mohol v čase požiaru nachádzať v dome. Londýnsky starosta Sadiq Khan nedávno prisľúbil, že ľudia žijúci v dome nezákonne nebudú stíhaní.

 

"Čo nemáme, je skutočný obraz toho, koľko tam mohlo byť ľudí. Toto je číslo, z ktorého mám skutočne obavy," povedala dnes McCormacková.

 

Britské úrady aktuálne preverujú vzorky obloženia podobné tomu, aké sa nachádzalo na výškovej budovy Grenfell Tower v štvrti Kensington, pri požiari ktorej zahynulo 14. júna prinajmenšom 79 ľudí. Plamene zničili 150 bytov.

 

Podobné horľavé obloženie, ako tomu na Grenfell Tower, sa dosiaľ zistilo na 11 budovách v Londýne, Manchestri a Plymouthe.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona