Požiar v domove dôchodcov v Québecu: Hlásia päť mŕtvych a 31 nezvestných!

NETKY.SK • 24 Január 2014, 06:53 • 2 min
Požiar v domove dôchodcov v Québecu: Hlásia päť mŕtvych a 31 nezvestných!

MONTREAL - Až 31 kanadských seniorov je nezvestných a päť bolo potvrdených mŕtvych po požiari, ktorý pol hodiny po polnoci v noci zo stredy na štvrtok zachvátil domov s opatrovateľskou službou v provincii Québec a uväznil v ňom obyvateľov na invalidných vozíkoch alebo mobilných iba s pomocou chodítka.

slovakia

left justify in out

Podľa kanadského premiéra Stephena Harpera niet pochýb, že straty na životoch v obci L'Isle-Verte budú značné, informovala BBC.

Pátranie po nezvestných v troskách budovy, ktorá sa zrútila a po hasení ju pokrýva ľad, museli vo štvrtok večer prerušiť. Budú v ňom pokračovať opäť ráno.

Obyvatelia obce videli a počuli kričať v trojposchodovej budove ľudí, ktorých neboli schopní zachrániť,  napísala agentúra Associated Press. Požiar bol príliš intenzívny a mrzlo, hasičom zamŕzala technika.

Starostka obce, ležiacej približne 450 kilometrov severovýchodne od Montrealu,  povedala, že iba piati z vyše 50 obyvateľov domova La Résidence du Havre boli plne pohybliví, niektorí obyvatelia mali Alzheimerovu chorobu. Väčšina mala viac ako 75 rokov a 37 z nich vyše 85 rokov. Do bezpečia sa podarilo dostať dve desiatky ľudí, najmenej traja utrpeli popáleniny.

Domov s opatrovateľskou službou otvorili v celodrevenej budove v roku 1994. Iba časť domova mala automatický hasiaci systém, zvyšok hlásiče požiaru.

Keď začali rozstrekovače hasiť oheň, spustil sa požiarny alarm. Hasiči dorazili o osem minúť, ale dostali sa iba do jednej tretiny budovy. Mario Michaud, ktorý býva v dome oproti, uviedol, že "požiar vypukol na druhom poschodí. Zobudil som priateľku a volal 911. Videl som hasičov ako robia, čo môžu. Jedna žena na druhom poschodí kričala a vyšla na balkón, ale rebrík k nej nedosiahol. Uhorela."

Okrem domova boli v budove lekáreň, kaderníctvo a úrad sociálnych služieb.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies