AKTUALIZÁCIA: Požiar v domove dôchodcov si vyžiadal dve obete, polícia začala stíhanie

NETKY.SK • 8 August 2020, 10:20 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Požiar v domove dôchodcov si vyžiadal dve obete, polícia začala stíhanie

BRATISLAVA/ZEMIANSKE KOSTOĽANY – Požiar v domove dôchodcov v obci Zemianske Kostoľany v okrese Prievidza si vyžiadal dve obete. Ďalších 11 osôb počas sobotného nočného požiaru utrpelo zranenia rôzneho rozsahu. TASR o tom Informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

slovakia

left justify in out

Hasiči boli k požiaru privolaní krátko po 02.00 h SELČ. "Po príchode na miesto udalosti bolo zistené, že požiar vypukol v jednej z izieb, pričom zasahujúcim hasičom sa požiar podarilo v krátkom čase zlikvidovať a nedošlo k jeho ďalšiemu rozšíreniu. Počas hasenia bol vykonaný prieskum izby, pri ktorom hasiči našli dve osoby bez známok života," priblížila Križanová. Ďalších 11 osôb utrpelo následkom požiaru zranenia rôzneho rozsahu.

 

img

 

Zo zariadenia hasiči evakuovali 48 osôb, pretože priestory boli silno zadymené. Na mieste sa nachádzajú psychológovia HaZZ a Policajného zboru SR, ktorí zabezpečujú krízovú intervenciu. Hasiči v spolupráci so záchrannou zdravotnou službou transportujú osoby do náhradného ubytovacieho zariadenia. "Pri udalosti zasahovalo takmer 40 profesionálnych hasičov z Prievidze, Trenčína, Partizánskeho, Nitry a Bánoviec nad Bebravou a členov dobrovoľných hasičských zborov obcí Zemianske Kostoľany a Bystričany," uviedla Križanová.

 

img

 

Na mieste sa nachádza aj prezident HaZZ Pavol Mikulášek. V Zemianskych Kostoľanoch je aj expertízna skupina na zisťovanie príčin vzniku požiaru z Požiarnotechnického a expertízneho ústavu Ministerstva vnútra SR v Bratislave. Policajný vyšetrovateľ už začal v súvislosti s požiarom trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti. Podľa Kataríny Križanovej z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) privolali hasičov k požiaru krátko po 02.00 h. "Po príchode na miesto udalosti zistili, že požiar vypukol v jednej z izieb. Zasahujúcim hasičom sa požiar podarilo v krátkom čase zlikvidovať a nedošlo k jeho ďalšiemu rozšíreniu. Počas hasenia vykonali prieskum izby, pri ktorom hasiči našli dve osoby bez známok života," priblížila Križanová.

 

img

 

 

Klientov domova, ktorých neodviezli do zdravotníckych zariadení, podľa starostky obce Jany Školíkovej dočasne umiestnili vo vedľajšom dome kultúry. "Keďže nebol pripravený pre starých ľudí, ktorí potrebujú lôžka, zvažovali sme ďalšie možnosti. Riešili sme možnosť ubytovania v areáli vojenského útvaru v Zemianskych Kostoľanoch a postupne klientov presúvali za pomoci hasičov a sanitiek do tohto ubytovacieho zariadenia," povedala Školíková.

 

img


Ozbrojené sily SR na sociálnej sieti informovali, že pri tragédii pomáhajú aj vojaci z Národného centra EOD a RCHBO. "Pre evakuovaných obyvateľov sme okamžite poskytli náhradné ubytovanie a aspoň takto podporili záchranné zložky pri mimoriadnej udalosti. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť príbuzným obetí požiaru a skoré uzdravenie zraneným občanom," uviedol rezort obrany.

Pôvodná správa bola doplnená o 3., 4. a 5. odstavec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona