Požiar Norman Atlanticu: Dvoch námorníkov z vlečného remorkéra zabilo lano

NETKY.SK • 30 December 2014, 12:27 • 2 min
Požiar Norman Atlanticu: Dvoch námorníkov z vlečného remorkéra zabilo lano

TIRANA - Dvoch albánskych námorníkov zabilo dnes ráno lano, ktoré malo spojiť ich remorkér s gréckym trajektom Norman Atlantic zničeným požiarom, aby ho mohli odtiahnuť do prístavu.

slovakia

left justify in out

"Jeden muž zomrel na mieste, keď prasklo lano, ktoré sa zaseklo v lodnej vrtuli. Druhý zomrel na palube pred pár minútami, keď ho oživoval lekársky tím z vrtuľníka," povedal agentúre Reuters hovorca albánskeho prístavu Vlora Dionis Dulaj. Podľa jeho slov sa pokúšali pripevniť lano k voľne unášanému trajektu. Hovorkyňa albánskeho ministerstva obrany Edlira Prendiová smrť oboch námorníkov potvrdila; podľa ministerstva však námorníci nepatrili k jeho ozbrojeným silám.

      

Talianska pobrežná stráž v noci nadnes zvýšila na najmenej desať potvrdený počet obetí požiaru na trajekte, ktorý vypukol v nedeľu ráno; zachránených bolo 427 ľudí. Trajekt gréckej lodnej spoločnosti Anek Lines plával z Patrasu v západnom Grécku do talianskej Ancony.
      

Podľa oficiálnych zdrojov boli na trajekte prevažne Gréci, ale na zozname cestujúcich sú aj mená z niekoľkých iných krajín vrátane Nemecka, Talianska, Rakúska, Turecka, Francúzska a Holandska. Mnohí z nich boli vodiči kamiónov a niektorí z nich údajne spali vo vozidlách, keď v podpalubí vypukol požiar. Čo ho vyvolalo, stále nie je známe. Taliansky premiér Matteo Renzi dnes na koncoročnej tlačovej konferencii v Ríme pochválil prácu záchranárov, ktorú koordinovali Taliani. Podľa jeho slov pomohla zabrániť "masakre".

      

V dvoch talianskych prístavoch dnes očakávajú lode so zachránenými cestujúcimi z trajektu. Jedna loď s asi 180 ľuďmi z trajektu pripláva do juhotalianskeho prístavu Brindisi a ďalšia s 39 ľuďmi do prístavu Manfredonia v Apúlii na juhovýchode Talianska, zlé počasie ju však môže prinútiť plávať do severnejšieho prístavu. Na palube má aj päť detí a troch zranených, uviedla agentúra AP.
      

Počet obetí by mohol ešte vzrásť, pretože úrady si nie sú isté, koľko ich je vlastne nezvestných. Na zozname cestujúcich bolo 478 ľudí, ale nikto nevie, koľko ich v skutočnosti na trajekt nastúpilo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona