Požiar na ruskej jadrovej ponorke likvidovali takmer päť hodín

NETKY.SK • 16 September 2013, 13:30 • 2 min
Požiar na ruskej jadrovej ponorke likvidovali takmer päť hodín

VLADIVOSTOK - Po takmer piatich hodinách sa dnes hasičom podarilo zlikvidovať požiar na ruskej jadrovej ponorke Tomsk, ktorá bola odstavená v opravárenských dokoch v meste Boľšoj Kameň neďaleko prístavu Vladivostok na ruskom Ďalekom východe. Úrady ubezpečili obyvateľstvo, že riziko úniku radiácie nie je. Pri hasení požiaru nebol nikto zranený.

slovakia

left justify in out

Požiar ponorky Tomsk je druhý na plavidle tohto druhu za posledné dva roky, pripomína agentúra Reuters.  Pokiaľ ide o hrozbu rádioaktívneho zamorenia, miestne úrady ubezpečili, že všetko je v norme. Oba jadrové reaktory boli totiž odstavené a aj po požiari sú v poriadku. 

Opravárenská spoločnosť, ktorá spravuje doky, uviedla, že na palube ponorky neboli v čase vypuknutia požiaru zbrane, aj keď za normálnych okolností má plavidlo vybavenie pre prepravu 24 riadených striel.

Vojenské zdroje informovali, že požiar vypukol počas zváračských prác, keď zrejme vzbĺkla vysušená izolácia v priestore medzi dvoma korpusmi ponorky. Ministerstvo obrany túto verziu potvrdilo, keď v dnes vydanom vyhlásení oznámilo, že príčinou požiaru bolo s najväčšou pravdepodobnosťou porušenie bezpečnostných pravidiel pri zváraní. 

Po uhasení požiaru hasiči pokračovali v kontrole plavidla, aby sa ubezpečili, že zlikvidovali všetky ohniská. Príčiny požiaru presne stanoví vyšetrovacia komisia. Do hasenia ohňa sa zapojilo 13 hasičských lodí Tichomorskej flotily a plavidlá ministerstva pre mimoriadne situácie. Na miesto nehody priplávala aj loď, ktorej úlohou je monitorovať úroveň radiácie v oblasti.

Ruské námorníctvo od rozpadu Sovietskeho zväzu zažilo niekoľko závažných nehôd. K najtragickejším patrí havária jadrovej ponorky Kursk v Barentsovom mori z roku 2000, kde zahynulo 118 členov posádky, ako aj porucha v ponorke Nerpa z roku 2008, keď sa náhodne spustilo hasiace zariadenia a v ponorke sa rozptýlil jedovatý freón, ktorý usmrtil 20 ľudí.

K nehode na ruskej jadrovej ponorke došlo aj v roku 2011 v Jekaterinburgu na severozápade Ruska. Požiar sa zaobišiel bez zranených či obetí na životoch, ale objavili sa správy, že na palube sa v čase nehody nachádzali jadrové rakety. Oficiálne vyhlásenia však vtedy tvrdili opak.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies