Požiadavky petície Klíma ťa potrebuje budú dnes pravdepodobne prerokované v parlamente

NETKY.SK • 26 Január 2021, 11:57 • 2 min
Požiadavky petície Klíma ťa potrebuje budú dnes pravdepodobne prerokované v parlamente

Parlamentná schôdza začne dnes o 13:00 a iniciátori petície Klíma ťa potrebuje očakávajú, že bude konečne prerokovaná v Národnej rade Slovenskej republiky.

slovakia

left justify in out

Výbor Národnej rady pre životné prostredie a pôdohospodárstvo odporučil na pondelkovom zasadnutí parlamentu prerokovať na nadchádzajúcej schôdzi správu Ministerstva životného prostredia, ktorá svojim obsahom ponúka možnosti legislatívnych opatrení s cieľom zmierniť dopady klimatickej krízy na Slovensku. Parlamentná schôdza začne dnes o 13:00 a iniciátori petície Klíma ťa potrebuje očakávajú, že bude konečne prerokovaná v Národnej rade Slovenskej republiky. 

„Správu však nepovažujeme za prerokovanie petície Za klímu a za budúcnosť ako prerokovanie petície, ide len o plnenie úlohy Ministerstva životného prostredia,“ priblížila signatárka petície Marta Fandlová.

 

img


Petíciu Klíma ťa potrebuje podpísalo za necelých päť týždňov viac ako 120-tisíc ľudí.

 

Okrem signatárov petície vyjadrili podporu iniciatíve aj viaceré osobnosti kultúrneho a spoločenského života na Slovensku, vysoké školy, univerzity či politici. Petíciu podporila aj prezidentka Zuzana Čaputová či primátor Bratislavy Matúš Vallo.

 

Klimatická kríza tu je a neustále sa prehlbuje. Je každodennou realitou stá miliónov ľudí vrátane obyvateľov Slovenska. 

 

 „Napriek tomu, že dnes ešte žijeme v menej ohrozenej časti sveta, prejavy klimatickej zmeny začíname každý deň pociťovať aj my na Slovensku. Rozsiahle jarné suchá striedané prívalovými dažďami a povodňami, ktoré ničia majetok ľudí aj infraštruktúru, sú len jedným z hmatateľných prejavov klimatickej zmeny. 

Klimatická zmena bude mať na globálnej úrovni zásadné ekologické, spoločenské, ekonomické a politické dôsledky, ktoré sa dramatickým spôsobom dotknú aj Slovenska. Ak chceme, aby boli čo najmenšie, musíme v najbližších dvoch desaťročiach zásadne znížiť emisie skleníkových plynov,“ opisujú dôvody petície jej signatári na svojom webe. 

 

img

 

Slovensko sa podpisom Parížskej dohody a svojím postavením v rámci Európskej únie zaviazalo k zásadnému zníženiu uhlíkových emisií a dosiahnutiu uhlíkovej neutrality v roku 2050. Tri zo štyroch vládnych strán (OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí)  cieľ dosiahnuť 65% zníženie emisií do roku 2030 a uhlíkovú neutralitu už v roku 2040.

Zatiaľ neexistuje ucelená legislatíva, stratégia ani plán.

 

„Slovenská vláda však musí uznať klimatickú krízu ako jednu zo svojich hlavných priorít,“ propagujú inciátroy petície na webe, kde môžete nájsť ucelené požiadavky petície.

 

Na tomto linku nájdeš petíciu Klíma ťa potrebuje: #klimatapotrebuje

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies